Прочитај ми чланак

СРЕБРЕНИЦА: Државни врх Србије непожељан на комеморацији у Поточарима

0

Начелник општине Сребренице Ћамил Дураковић изјавио је да је организациони одбор за обележавање страдања у јулу 1995. године у Сребреници донео одлуку да је "државни врх Србије непожељан 11. јула на комеморацији у Поточарима".

camil durakovicДураковић је нагласио да је та одлука донета на основу прошлогодишњег искуства и чињенице да „државни врх Србије негира да се у Сребреници десио геноцид“, чиме, како каже, изражава непоштивање за „жртве геноцида и њихове породице“.

– Они који негирају геноцид нису пожељни на комеморацији у Поточарима – каже Дураковић.

Коментаришући чињеницу да је премијер Србије Александар Вучић прошле године приуствовао комеморацији, Дураковић каже да је то био, како је навео, покушај жртава да пруже руку и искрено крену напред.

Према његовим ријечима, став већине породица је да присуство „негатора геноцида“ уноси нервозу и долази до скандала, који засене оно што је њима најсветије, а то је сахрана и комеморација.

Током прошлогодишњег обележавања годишњице злочина над муслиманским становништвом, у Поточарима је боравила спрска делегација, а цео догађај остаће упамћен по нападу на премијера Србије Александра Вучића. Том приликом он је погођен каменом у главу, али није озбиљније повређен. Кривци за напад на премијера Србије још нису одговарали за тај инцидент.