Прочитај ми чланак

СРБИН ИНФО: Да ли је хапшење Орића параван за пут Вучића у Сребреницу и укидање РС?

0
aleksandar vucic beta

Фото: Бета

Вест да је муслимански злочинац Насер Орић ухапшен у Швајцарској, могла би заправо да буде параван за предстојећи одлазак Александра Вучића на поклон жртвама у Сребреници.

Недуго након што је стигла вест о хапшењу Орића, премијер Вучић је већ најавио да ће у петак одлучити о одласку у Сребреницу.

Ако се у обзир узме и чињеница да Велика Британија припрема срамну резолуцију у УН о Сребреници, са циљем да пружи легитимитет ревизији историје, као и да се најављује удар на Милорада Додика и притисак на звнични Београд да „кумује“ у укидању Републике Српске, јасно је да хапшење Орића може да буде само параван за српску јавност.

Нема сумње да би Орић после намештеног суђења могао лако да буде ослобођен, као што је то био случај са хрватским злочинцем Антом Готовином.

Вучић: У петак о резолуцији о Сребреници

Премијер Александар Вучић истакао је да ће о резолуцији, као и о томе да ли ће отићи на обележавање 20 година Сребренице, више говорити у петак.

Упитан да коментарише најаву Велике Британије да припремају резолуцију о Сребреници, као и да каже да ли ће ићи на обележавање 20 година Сребренице, Вучић је рекао да ће се о томе разговарати наредних дана, да сада за то није ни место ни време и додао да ће о Сребреници, као и о хапшењу Насера Орића по српској потерници у Берну у Швајцарској говорити у петак.

Осим тога, премијер је изјавио да има напретка у истрази о убиству браће Битићи.

„Што се случаја Битићи тиче, има напретка у истрази, те очекујем брзе резултате“, рекао је премијер на конференцији за штампу, после разговора са европским комесаром за енергетику Марошом Шефчовичем.

Браћа Агрон, Мехмет и Или (Yлли) Битићи, који су се као припадници такозване „Атлантске бригаде“ борили на Косову у редовима ОВК, убијени су у јулу 1999. године, а њихова тела су пронађена 2001. године у масовној гробници у Петровом Селу код Кладова.

Током двогодишње истраге Тужилаштво за ратне злочине сарађивало је на том случају са Федералним истражним бироом САД, због тога што су браћа Битићи били амерички држављани.

У Берну је раније данас ухапшен Насер Орић, бивши командант муслиманске војске у Сребреници, незванично сазнаје Тањуг у српском Тужилаштву за ратне злочине.

Орић је, како је наведено, ухапшен по потерници Србије, а на путу за Швајцарску, где је требало да присуствује обележавању двадесете годишњице злочина у Сребреници.

Србија је потерницу за Орићем расписала 2014. због сумње да је починио кривично дело ратног злочина над српским становништвом у Сребреници 1992.

(Алексеј Димитријевић Србин.инфо)