Прочитај ми чланак

Србији нуде доказ против Готовине за милион евра

0

Видео-снимци напада на колоне регрута ЈНА у Тузли и у Добровољачкој улици у Сарајеву понуђени су по високој цени српским званичницима, а на црном тржишту доказа ратних злочина могли би да се нађу и топнички дневници, који би као нови доказ евентуално могли да послуже за ревизију процеса хрватским генералима, сазнаје „Блиц”.

– Преговори за видео-снимке злочина у Тузли и Добровољачкој улици се воде. Ти снимци би могли да открију убице ненаоружаних регрута и били би несумњив доказ злочина – каже извор „Блица”.

Нико од саговорника „Блица” не спори да постоји црно тржиште на коме се нуде докази за ратне злочине почињене у бившој СФРЈ.

Саво Штрбац, председник „Веритаса”, каже за „Блиц” да су они 2006. набавили на том тржишту видео-запис како припадници 505. бужимске бригаде у саставу Петог муслиманског корпуса нападају колону избеглица, која је ишла од Глине према Двору.

– Били смо принуђени да набавимо касету коју смо јавно пустили и која је искоришћена да се покрену неки поступци. Сазнали смо да постоји и видео-касета самог стрељања избеглица из те колоне, али њу нисмо набавили. Немојте ме више питати о околностима, доста сам вам рекао – каже Штрбац, који није желео да говори о ценама доказа на црном тржишту.

Он је рекао да се на црном тржишту најчешће нуде локације где су скривена тела убијених.

– Они који имају доказе и продају их или су учесници сукоба или припадници мировних снага. Не постоје јединствене цене, већ то зависи од ситуације и колико је онај који тражи доказе имућан – наводи Штрбац.

 

Топнички дневници доказали би кривицу Готовине и Маркача

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић каже за „Блиц” да би налажење топничких дневника могло да покрене ревизију поступка генералима Анти Готовини и Младену Маркачу.

– С тим дневницима могло би да се докаже да је постојао заједнички злочиначки подухват, јер би они открили како су гранатирани цивилни циљеви. На пример, зна се да је у Книну на касарну која је била 700 метара од центра пало шест граната, а 900 је пало на сам град – наводи тужилац Вукчевић.

У топничким дневницима се наводе артиљеријски циљеви у време акције „Олуја”, коју је спровела хрватска војска, и што је резултирало колективним исељавањем Срба, као и бројним убиствима.

Он истиче да топнички дневници вреде најмање милион евра и да постоје индиције да их поседује Томислав Карамарко, оснивач ХДЗ-а и бивши директор обавештајних служби Хрватске.

Наташа Кандић, директорка Фонда за хуманитарно право, каже за „Блиц” да је чула да се поједини докази продају. – Ми смо добили оригинал видео-касету како „Шкорпиони” стрељају Бошњака код Сребренице. Став наше организације је да не купује доказе. Чула сам да је касета нуђена на продају представницима власти у БиХ, али су је они одбили – објашњава Кандићева и напомиње да доказима тргују нељуди из државних институција.

Директор Центра за истраживање ратних злочина РС Јанко Велимировић открива да су и њима нудили да купе доказе.

– Нуде нам видео касете по астрономским ценама. Никада нисмо улазили у такве аранжмане – каже Велимировић и додаје да и да неке обавештајне службе овим каналима избацују лажне доказе.

 

БИХ није издала потерницу

Тужилаштво БиХ јуче је навело да у БиХ не постоји потерница за Готовином због акције “Маестрал”, за коју Срби оптужују хрватске генерале да су на подручју Мркоњић Града, Гламоча, Грахова, Босанског Петровца, Дрвара, Шипова, Кључа и Босанске Крупе одговорни за убиство 650 српских цивила и протеривање више од 120.000.

Лука Мишетић, адвокат Анте Готовине, негирао је да би његов клијент могао бити ухапшен у БиХ, рекавши да хрватског генерала више не може да процесуира ниједан суд и да потерницу за њим може да распише само земља у којој се злочин догодио.

 

(Блиц)