Прочитај ми чланак

Србији датум тек следеће године?

0

taci-eston-dacic-v-527(НСПМ)
У најбољем случају Србија ће датум за почетак преговора добити тек крајем ове године. То значи да би преговори за чланство с ЕУ могли почети следеће године и “тек након пуне и успешне имплементације споразума” између Београда и Приштине – рекао је за “Блиц” политички извор из Бундестага.

Највећа парламентарна група владајуће странке канцеларке Ангеле Меркел ЦДУ-ЦСУ одржала је јуче и прекјуче састанке на којима је закључила да би Србији требало “послати позитивну поруку” и у јуну одобрити зелено светло за почетак преговора са ЕУ. Међутим, и за зелено светло ће бити потребна имплементација свих досадашњих споразума, као и поштовање рокова из плана имплементације.

Бундестаг ће своју одлуку званично саопштити 27. јуна, а Европски савет одлучује 28. јуна.

– До краја јуна ће, како одређује план имплементације, бити примењен само мали део споразума постигнутог 19. априла, а најважнији део који се тиче пуног уклањања паралелних структура на северу Косова предвиђен је да се спроведе до краја године. За нас је најважније да се споразум потпуно и успешно имплементира и након тога Србија ће добити датум. Уколико не буде кашњења у имплементацији споразума, Самит ЕУ би могао у децембру ове године Србији доделити датум – прецизирао је извор “Блица” из Бундестага.

За зелено светло у јуну Србија ће морати да имплементира раније постигнуте споразуме о слободи кретања (мост на Ибру), заједничком управљању границама и све друге који се тичу докумената, таблица, диплома…

Бундестаг је остао веома тврд упркос великим дипломатским притисцима. Рецимо, министарство спољних послова Немачке упозорило је Бундестаг да се ускраћивање позитивне одлуке о датуму за Србију неће добро одразити на унутрашњу политичку стабилност Србије, унутрашње реформе и њен даљи ток европских интеграција, сазнаје “Блиц” из дипломатских извора у Берлину.

Посланици Бундестага, чија је сагласност неопходна да би се Србији доделио датум почетка преговора са ЕУ, и даље су скептични око питања да ли је Србија заиста спремна да примени све на шта се у досадашњим споразумима с Приштином обавезала. Дипломатски притисци на њих, са циљем да их убеде да попусте јер су заиста направљени значајни помаци у нормализацији односа, појачавају се и оваквим информацијама. Дипломатски извори “Блица” кажу, међутим, да би најделотворнији учинак био ако би Србија бар неке важне кораке у примени учинила до 15. јуна.

– Било би од пресудног значаја ако би се официри за везу заиста појавили у Београду и Приштини или ако би косовски цариници несметано, без превоза хеликоптером, могли да дођу до границе на северу Косова – рекао је за “Блиц” немачки дипломата.

Шта после датума

Уколико Европски савет да зелено светло Србији 28. јуна, редослед корака биће следећи:

– Скрининг – већ у јулу ће почети састанци српских и европских експерата који ће утврдити стање српског законодавства и судства.

– Имплементација Споразума о стабилизацији и придруживању – у септембру и октобру биће одржани састанци о имплементацији споразума који још само Литванија није ратификовала.

– Прва међувладина конференција о преговорима – У октобру или у новембру биће одржан први формални састанак о преговорима на министарском нивоу.