Прочитај ми чланак

ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ: Србија и Хрватска иду на суд?

0

zastava-srbija-hrvatska-sud-tuzba-genocid_660x330

Једна од жртава сукоба је и Споразум о стабилизацији и придруживању, па ће Европска комисија морати да анализира да ли је он прекршен, пише “Јутарњи”.

Стручњаци у хрватској кажу да би Хрватска због кршења споразума могла да заврши пред Европским судом, док други наводе са се о њега огрешила и Србија.

Како наводе, затварањем хрватско-српске границе Загреб и Београд заиграли су врло опасну игру, чији је исход у овом тренутку тешко предвидети.

Док су односи Хрватске и Србије потонули вероватно на најнижу тчку од краја рата у Југославији, у целу се причу сада укључује и ЕУ и то због кршења Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП).

Споразум, који је Србија са ЕУ потписала у априлу 2008. године, успоставља зону слободне трговине између ЕУ и Србије.

Међутим, слободна трговина између две стране нарушена је посљедњим одлукама хрватских и српских власти, наводи “Јутарњи”, па не чуди то што је из Брисела јуче поручено да Европска комисија анализира да ли је прекршен ССП.

Са хрватског портала поручују да око тога не постоји сагласност ни међу стручњацима са којима су разговарали.

“Обе државе су економским санкцијама прекршиле и ССП и неке друге споразуме. Ако таква ситуација потраје, појачаће ће се и притисци Европске комисије, посебно према нама. Не треба искључити ни могућност да на крају завршимо пред Европским судом”, наводи хрватски стручњак за којег “Јутарњи” само истиче да је “одличан познавалац спољне политике.

Други извор поручује да иако српски ССП, као и остали међународни уговори, садржи и одредбе које омогућују привремену суспензију појединих одредби, на захтев једне или друге стране, практично потпуна економска блокада тешко може подвести под, на пример, члан 45 ССП-а који говори о могућности забране или ограничења увоза, извоза или транзита робе ако за то постоје оправдани разлози.

Како каже, у најмању руку, за тако нешто ни Загреб ни Београд нису поштовали процедуру.

Осим тога, он подсећа да је уласком у ЕУ Хрватска овлашћења у трговинској политици пренела на Брисел.

“Ово што се догађа представља солирање једне чланице, Хрватске, и сигурно је да ће Европска комисија учинити све како би се то зауставило”, истиче саговорник “Јутарњег”.

Олгица Спевец, која је учествовала у склапању хрватског ССП-а са ЕУ 2001. године, наводи да је то споразум склопљен за нормалне околности, а не за овакве изванредне прилике, које захтевају неке друге инструменте, пре свега ближу сарадњу земаља регије.

Међутим, “Јутарњи” истиче и да део његових саговорника сматра да Хрватска није прекршила ССП.

“И Мађари су недавно затворили границу према Србији. А шта је с грчком блокадом Македоније? Шта је са грчким односом према избеглицама, из чега је и произашло све ово”, каже један од саговорника.

Извор: Јутарњи лист