Прочитај ми чланак

Срби са севера Косова траже састанак са Николићем и Дачићем

0

Председници локалних самоуправа са севера Косова затражили су вечерас од председника Републике Томислава Николића и премијера Ивице Дачића састанак на коме би им објаснили шта је договорено у најновијим преговорима са Приштином у Бриселу о интегрисном управљању прелазима.

Они тврде да оно што је шеф београдског тима у техничком дијалогу Дејан Павићевић изнео у медијима као процедури договореној о примени споразума о интегрисаном управљању прелазима, „није у складу са налозима које је добио од председника и премијера после састанка с челницима општина са севера Косова и Метохије 28. новембра у Београду“.

„Одборници четири СО заједно са руководствима северних општина остају на Јарињу, на новој локацији предвиђеној за административни прелаз све до вашег обраћања са најновијим договореним решењима“, наводи се у отвореном писму упућеном председнику и премијеру.

Они очекују да председник и премијер одреде „начин и место како би одборницима и руководству општина пренели и објаснили шта је постигнуто у најновијим преговорима у Бриселу“, а што се односи како наводе, на примену Споразума о интегрисаном управљању прелазима на Јарињу и Брњаку.

Шеф београдског тима Дејан Павићевић изјавио је синоћ после јучерашње рунде дијалога радних група Београда и Приштине о примени споразума о интегрисоном управљану прелазима (ИБМ) да је постигнут договор о царинским процедурама.

„Договорено је да се роба не царини на самим прелазима већ на царинским терминалима у дубини територије“, рекао је Павићевић и објаснио да то значи да ће роба која излази са Космета бити царињена на терминалима у Нишу или Врању, а роба која улази на Космет на царинском терминалу у јужном делу Косовске Митровице.

Павићевић је додао да ће цариници Еулекса, Србије и шиптарских окупаторских власти на административним прелазима само контролисати папире, али неће царинити робу.

„Цариници Еулекса ће заједно са цариницима Србије и арбанашких окупатора вршити царинске процедуре што можемо назвати извршном улогом Еулекса“, казао је Павићевић.

Он је рекао да на прелазима неће бити никаквих државних ознака, што значи да ће са прелаза Мердаре бити скинута обележја такозване Републике Косово.

 

(Танјуг)