Прочитај ми чланак

Срби са севера Косова: Предати смо шиптарским институцијама

0

Kosovo-karta

(Танјуг, Бета)
Начелник Косовскомитровачког округа Раденко Недељковић рекао је данас да Срби на Косову морају да знају о чему се тачно преговара у Бриселу и да би споразум о ком се сада прича био штетан за Србе.

Он је казао да српску заједницу не занимају регионални командири полиције, већ суштина споразума, односно да ли ће бити препуштени косовским институцијама.

Недељковић је новинарима рекао да су данас у Звечану одржане консултације председника скупштина општина из Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића и Зубиног Потока о евентуалној заједничкој седници свих одборника уколико државни врх пристане на споразум са Косовом.

„Уколико би дошло до постизања тог споразума, хипотетички говорећи, он би штетио српском народу на Косову и Метохији“, рекао је Недељковић и изразио очекивање да, како је рекао, у последњем тренутку државни врх Србије стави тачку на условљавања и уцене.

„У овом тренутку, око питања Косова и Метохије мора да се окупи целокупан српски корпус, јер то није страначко, већ национално српско питање“, рекао је начелник Округа и поновио да српски народ на КиМ не жели независно Косово и не сме да буде асимилован.

Према његовим речима, на северу Косова се „брани српски идентитет и спречава распарчавање државе Србије“.

Недељковић је рекао да, према његовим сазнањима, нико није консултовао представнике српског народа на Косову и Метохији пред наставак дијалога у Бриселу.

„И тај наставак дијалога је, на неки начин био дискретан и тајан, све се дешавало далеко од шире јавности“, рекао је он и изразио очекивање да ће неко из преговарачког тима доћи на Косово и „појаснити шта је права истина“.

„Ово што смо сазнали из средстава јавног информисања је права фарса, бацање прашине народу у очи и ако државни врх нема о чему да преговара са представницима ЕУ и Приштине него око регионалног командира полиције, то значи прихватање и поштовање закона непризнате државе Косово“, рекао је Недељковић.

Јучерашња рунда дијалога Београда и Приштине завршена је без договора, а две стране су размениле оптужбе за неуспех.

Саветник председника Србије Марко Ђурић рекао је да је Београд добио бољу понуду, посебно у области судства и полиције, али да је Приштина то повезала са својим чланством у међународним организацијама, што Србија не може да прихвати.

Нови разговори две делегације заказани су за сутра у Бриселу.

Миловић: Очекујемо одговор да ли север КиМ остаје у систему државе Србије

Председник Општине Звечан Драгиша Миловић је пре састанка челника четири општине рекао агенцији Бета да нема довољно информација о преговорима и да зато не може да коментарише последњу, девету рунду дијалога.

„Очекујемо одговор да ли ће север Косова и Метохије остати и даље у уставно-правном систему државе Србије, чији ће се закони и Устав примењивати на тој територији, а не да ли ћемо ми да бирамо командире полиције и томе слично“, рекао је Миловић.

Миловић очекује и да директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин дође на север Косова и пренесе информације о разговорима и понуди из Брисела.

Нагласио је да, с обзиром на важност преговора, очекује да о свему буду обавештени и одборници четири скупштине општина са севера Косова и Метохије.

Представници четири општине са севера Косова су у Косовској Митровици разговарали о безбедносној ситуацији на северу покрајине са представницима Унмика, Еулекса и ОЕБС-а.

Председник општине Звечан Драгиша Миловић рекао је након састанка да су Срби на северу Косова забринути отвореним претњама које долазе из Приштине да ће силом и насиљем север Косова интергрисати у косовско друштво.

Очекујемо и да специјални представник генералног секретара УН на Косову јавно осуди отворене претње Хашима Тачија који говори о насилном окупирању севера Косова, рекао је Миловић.

Он је додао да је од представника УНМИК-а затражено да не буду у полуилегали већ да у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН функционишу и да заједно са грађанима раде на очувању мира за све.

На састанку, који је одржан иза затворених врата, Миловић је рекао да је било речи и о насељу Брђани које се налази у северном делу Косовске Митровице где се жели под изговором повратка изградња преко сто нових кућа за Албанце који никада ту нису живели, како би се променила етничка структура становништва.

Нико од представника међународне заједнице после састанка се није обраћао новинарима.