Прочитај ми чланак

Срби са севера Косова: Ми не излазимо на Тачијеве изборе

0

sever-kim-mapa-468(Вечерње новости)
Лидери Срба са Косова и Метохије почетком следеће недеље разговараће са државним врхом Србије о примени бриселског споразума Београда и Приштине .

Политички представници наших сународника са севера покрајине не прихватају договор који су 19. априла постигли Ивица Дачић и Хашим Тачи, али су увек спремни на дијалог са званичницима Србије о питањима која су за њих судбинска.

Пре тог новог круга разговора, Влада Србије би требало већ у суботу да усвоји План за имплементацију бриселског споразума, који су утаначили Дачић и Тачи. После тога, премијер Србије ће до краја викенда писмено обавестити високу представницу ЕУ Кетрин Ештон да се наша држава и формално обавезала да договор спроведе у дело.

– Очекујемо да нам одговор из Београда стигне до краја ове недеље, јер план за имплементацију мора да почне да се спроводи – изјавила је у петак за „Новости“ Маја Коцијанчич, портпарол високе представнице.

Премијер Дачић је и пре нових консултација са представницима севера КиМ поручио, фактички, да ће споразум у сваком случају бити спроведен и да ће, уколико сународници бојкотују локалне изборе за Заједницу српских општина, на њих изаћи – „Тачијеви Срби“.

А на основу плана за имплементацију, челници српских општина требало би и пре избора да формирају прелазни руководећи тим за ЗСО, који ће да изради статут заједнице, и да предложи в. д. начелника полиције. Али недоумица је ко ће водити тај тим уколико лидери Срба одбију да спроведу споразум.

Славко Стевановић, председник Скупштине општине Лепосавић, каже за „Новости“ да челници општина са севера КиМ нису ни упознати са планом:

– За нас су обавезујуће одлуке четири скупштине општина са севера, које јасно истичу да ми нећемо учествовати у спровођењу бриселског споразума. Сви Срби који учествују и изађу на изборе који се одржавају по законима „независног Косова“ представљаће Тачијеве Србе.

Ксенија Божовић, председник СО Косовска Митровица, очекује да премијер Дачић ускоро позове све лидере са севера КиМ на разговор:

– Неопходно је да нам председник Владе детаљно појасни шта заправо план имплементације предвиђа, са конкретним предлозима и ставовима, како бисмо ми обавестили одборнике наших скупштина и на крају донели одлуку о даљим поступцима.