Прочитај ми чланак

Срби јужно од Ибра остали испред зграде Владе: „Нису нас ни погледали“ (Видео)

0

ZVONKO MIHAJLOVIC, SRBI SA KOSOVA
(Србин.инфо, фото: Танјуг – Сава Радовановић/Танјуг)

Делегација Срба са севера Косова ушла је данас око 11.40 на разговоре у згради Владе Србије, што је изазвало негодовање представника Срба из других делова Космета, који такође желе да их приме представници власти.

337050_vlada-srbije-foto-fonet-3_ff
Председник општине Зубин Поток Славиша Ристић рекао је новинарима да нема ништа против да на састанку у Влади буду и представници Срба који живе јужно од Ибра и који су јутрос дошли да протестују испред зграде Владе.

Ристић новинарима није желео да каже шта ће одговорити представницима Владе, већ је казао да ће то најпре саопштити саговорницима.

337048_vlada-srbije-foto-fonet-1_ff
Председник општине Штрпце Звонко Михајловић је испред зграде Владе рекао лидеру СНВ северног Косова и Метохије Милану Ивановићу да се Срби из јужног дела Космета осећају дискриминисано и да сматрају да није у реду што не присуствују састанку, као и што су Срби са севера Косова ушли у зграду Владе, а да их „нису ни погледали“.

Михајловић је замолио Ивановића да осталим учесницима састанка пренесе жељу да и представници Срба јужно од Ибра учествују у разговорима.

 

Он је раније казао да се представници Срба у централном и јужном Косову такође противе споразуму јер не зеле да живе у косовској држави.

Ивановић је Михајловићу рекао да ће његов став изнети на састанку и да нема ништа против да се у разговоре укључе и представници Срба који живе јужно од Ибра.

 

Следећи састанак у Влади Србије је заказан за 7. мај.

 14:45 Састанак Срба са севера Kосова и Mетохиjе са премиjером Ивицом Дачићем и вицепремиjером Aлександром Вучићем завршен jе без договора.

Срби траже оцену уставности бриселског споразума, па референдум. Следећи састанак требало би да се одржи 7. маjа.
Представници Срба jужно од Ибра организовали су данас протест испред Владе Србиjе, где jе одржан састанак представника Срба са севера Kосова са Дачићем и Вучићем.

Срби са jуга Kосова кажу да, иако нису добили позив за данашњи састанак, сматраjу да им jе ту место и траже да присуствуjу.
Oни носе транспаренте „Срби jужно од Ибра, грађани трећег реда“, „Више од 250.000 Срба протерано са териториjе наших општина“ …
Председник општине Штрпце Звонко Mихаjловић затражио jе од представника Срба са севера да се заложе за њихово учешће на данашњем састанку.
„Mи смо легално изабрани и било би исправно да будемо унутра. Уколико одете без нас, онда то ниjе добар потез“, рекао jе Mихаjловић

Председник општине Зубин Поток Славиша Ристић изjавио jе раниjе данас, непосредно пред улазак у владу, где се одржава састанак са државним врхом, да сматра да и Срби коjи живе у општинама jужно од Ибра треба да учествуjу на тим састанцима.
„Mи смо исти – и северно и jужно. Исти нам jе проблем и немамо ништа против да и они уђу унутра, само што мислим да би требало да затраже приjем“, рекао jе Ристић.

Испред Владе Србије су и представници Срба јужно од Ибра.

13:45 Представници Срба јужно од Ибра су и даље испред Владе незадовољни што и они нису укључени у разговоре (у вези примене Бриселског споразума) који се води између Владе Србије и представника Срба са  севера Косова.

12:15 Ристић: И Срби јужно од Ибра треба да буду на састанку

Председник општине Зубин поток Славиша Ристић изјавио је да сматра да и Срби који живе у општинама јужно од Ибра треба да учествују на тим састанцима.

„Ми смо исти – и северно и јужно. Исти нам је проблем и немамо ништа против да уђу унутра, само што мислим да би требало да затраже пријем“, рекао је Ристић.

Председник општине Штрпце Звонко Михајловић затражио је од представника Срба са севера да се заложе за њихово учешће на данашњем састанку.

„Ми смо легално изабрани и било би исправно да будемо унутра. Уколико одете без нас, онда то није добар потез“, рекао је Михајловић.

12:00 Упркос датом обећању,  да ће заједно са представницима Срба јужно од Ибра ући у Владу Србије, представници Срба северног Косово су отишли самостално на разговоре са Владом Србије, необразложивши тај поступак делегацији Срба јужно од Ибра.

11:00 Представници 12 српских општина јужно од Ибра се налазе испред Владе Србије незадовољни што их власт у Београду ни једном није контактирала, чула њихове ставове у вези бриселскoг  споразума.

Такође, Срби траже одговоре због чега се Београд договорио са окупаторском влашћу у Приштини, као да не постоје јужне енклаве. Михајловић је додао да на централном и јужном Косову живи око 80.000 Срба и да би њихови представници морали да буду саговорници људима из власти.

По речима Звонка Михајловића, председника српске општине Штрпци, Срби јужно од Ибра траже да буду примљени у Владу Србије заједно са Србима са севера Косова, са којима се тренутно договарају о заједничком наступу.

Председници 12 српских општина јужно од Ибра, из свих политичких странака, како каже Звонко Михајловић, су јединствени да не се не прихвати Бриселски споразум и траже да Срби на читавој територији Космета и даље буду држављани своје државе Србије, а не окупаторске шиптарске државе.

Они су најавили да ће испред седишта владе остати до 12 сати када би требало да почне састанак представника Владе Србије и Срба са севера Косова који се такође противе Бриселском споразуму.

Редакција „Србин.инфо“ је у сталном контакту са Србима јужно од Ибра и у току дана ћемо из часа у час преносити њихове ставове о детаље разговора са Владом Србије, како бисмо спречилили медијско манипулисање са Србима јужно од Ибра.

 

(Србин.инфо)