Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Срби да науче од Немаца како се води одговорна и озбиљна политика

0

Почетак рада Удружења Форум Србија Немачка у Београду обележен је у великом стилу. Присутнима у Легату Чолаковић обратили су се бивши немачки канцелар Герхард Шредер, који је оценио да је реалан циљ владе у Београду да Србија најкасније до 2020. постане чланица ЕУ. Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић, обраћајући се окупљенима је казао да је пред Србијом тежак пут, али да има сигурну будућност јер је све у њеним рукама.

vucic-srederВетар у леђа српско-немачким односима: Вучић и Шредер са сарадницима и гостима  

Чадеж: Нови оквири за сарадњу!

Директор новооснованог Форума Србија Немачка Марко Чадеж казао је да је то удружење грађана посвећено стварању нових оквира за отворени дијалог и размену знања професионалаца и стручњака из Србије и Немачке.
– Кажу да пријатељства између држава не постоје, већ се пријатељство може стварати само између људи. Ипак редовна и искрена сарадња влада, сусрети званичника и међународни уговори, трговински споразуми чине важан и неопходан оквир за развој односа две земље – рекао је Чадеж.
Он је подсетио да у Немачкој живи око пола милиона грађана српског порекла, да у Србији раде немачки привредници из више од 400 предузећа и да се у Немачкој последњу деценију усавршавало скоро 10.000 српских студената.

– Жеља српске владе да Србија постане чланица ЕУ до 2020. реално остварива, јер полази од тога да је Србија, уз све тешкоће које ће је пратити на том путу, спремна да иде путем реформи. Европско уједињење без земаља западног Балкана није потпуно. Почетак преговора ЕУ и Србије је био, не само за Србију, већ и за Европу историјски тренутак – нагласио је будући српски премијер.

Герхард Шредер је рекао да будућност Србије у ЕУ не одговара само жељама грађана, већ историји и менталитету те земље, и то је била и визија бившег премијера Зорана Ђинђића. Он је изразио уверење да је Немачка била и да остаје одговоран партнер за Србију на путу ка ЕУ, подсетивши да је та држава од 2000. године више од 1,6 милијарди евра ставила на располагање као билатералну помоћ, „што је више него што је дала било која држава, и то мора бити настављено јер је Србији и даље потребна подршка“.

Александар Вучић захвалио се Шредеру што је показао посвећеност српско-немачком пријатељству, и као бундесканцелар показао да увек и на сваком месту разуме потребе других, мањих народа.

– Код нас у Србији донедавно су постојале бројне предрасуде због различитих историјских прилика о немачкој државни и о немачком народу. Однедавно многи када говоре о пријатељству са Немачком обично размишљају како су потребне немачке паре, а српска памет је ваљда увек изнад и ми ћемо се снаћи и знати како да им нешто узмемо.

– Желим да кажем да је најважније у овом односу за грађане Србије и Србију да научимо од наших немачких пријатеља и како се води одговорна и озбиљна политика, да научимо како да радимо више, како да будемо озбиљнији и одговорнији, како да свакога дана мењамо себе, како да учимо свакога дана и бар у понечему да се поредимо са Немцима и са немачком државом – поручио је Вучић.

На скупу је говорила и почасна чланица Форума Ружица Ђинђић, а међу званицама су били и министар Лазар Крстић, бивши шеф дипломатије Вук Јеремић и директор компаније „Вести“ Александар Видаковић.

(Вести)