Прочитај ми чланак

НАРЕДИО БРИСЕЛ: Срби, ајмо сад и на парламентарне изборе на Косову

0

Dacic Taci  Eston orig

Председник Владе Србије Ивица Дачић позвао је Србе на Косову и Метохији да учествују и на парламентарним изборима који би требало да буду одржани на Косову и Метохији идуће године. Дачић је рекао новинарима у Влади Србије да ће само тако Срби имати одлучујући утицај на Косову.

Ивица Дачић: Да бисмо имали утацај на Косову, морамо и да гласамо

Одговарајући на питање о правосудној јурисдикцији, Дачић је рекао да Србија неће имати своје органе на Косову и Метохији, али да ће постојати српски органи, напомињући да Србија не признаје Косово као државу.

Дачић је рекао да ће 9. јануара у Бриселу бити настављен дијалог Београда и Приштине.

Говорећи о првој међувладиној конференцији, односно почетку преговора о приступању Србије ЕУ, Дачић је рекао да ће он и први потпредседник Владе Александар Вучић учествовати на тој конференцији и навео да је то најважнији српски посао у наредним годинама и да ће тема Косова бити најтежа.

Ма, какав Нобел?

Коментаришући медијске написе да ће он, Хашим Тачи и високи представник ЕУ Кетрин Ештон бити кандидовани за Нобелову награду за мир, Дачић је рекао да је та прича толико невероватна да је не би ни коментарисао.

Дачић је изразио наду да ће 21. јануар бити нови почетак и „знак стартног пиштоља за свеукупне реформе у Србији“, која треба да покаже да тај посао може да уради много брже и квалитетније него други.

„Не желимо да будемо осредња земља на зачељу ЕУ, желимо да будемо на врху“, истакао је Дачић.

Он је навео да очекује да крајем јануара или почетком фебруара идуће године у Србију дођу експертске комисије ЕУ да би размотриле шта је потребно урадити за поглавља 23 и 24, која се односе на правду и безбедност.
Дачић очекује да ће до половине 2015. године трајати скрининг, односно усаглашавања српског законодавства са европским.

Он је рекао да Србија ни од кога није добила поклон, него да је заслужила датум за почетак преговора и навео да је сигуран да ће Србија бити прва следећа држава која ће ући у ЕУ и да ће оборити рекорд Словачке која је ушла за пет до шест година.

Нико не зна шта је „правно обавезујући документ“

Коментаришући правно обавезујући документ Београда и Приштине, који се помиње у преговарачком оквиру, Дачић је рекао да нико ни у ЕУ не може да каже шта то значи, али је додао да апсолутно не долази у обзир да Србија промени свој став и да призна Косово.
Он је истакао да нигде у европским документима не пише да Србија треба да призна Косово на крају процеса придруживања и додао да оно што не пише није обавезујуће.