Прочитај ми чланак

СРАМОТА Влада Србије нема намеру да обележи 100 година од пробоја Солунског фронта

0

„Влада Србије потпуно игнорише стогодишњицу српског пробоја Солунског фронта, кључног догађаја за победу над бугарским и немачким снагама и њиховим савезницима у Првом светском рату,”, каже се у саопштењу парламентарне странке Доста је било и додаје:

„Влада Србије потпуно игнорише стогодишњицу српског пробоја Солунског фронта, кључног догађаја за победу над бугарским и немачким снагама и њиховим савезницима у Првом светском рату.

Пре 100 година, српска војска је уз подршку савезника пробила Солунски фронт. Команданти Прве и Друге армије, генерали Петар Бојовић и Степа Степановић, су без обзира на очајничке покушаје да их зауставе, непобедиво ишли до краја.

У извештају француској влади о пробоју Солунског фронта крајем септембра 1918. године, француски маршал Франше д’Епере је написао: „Операције се морају успоравати јер нема комуникације ради добацивања хране француским трупама које напредују, само српским трупама нису потребне комуникације, они иду као олуја – напред“.

У савезничким операцијама од 15. до 17. септембра 1918. године, потучене су махом бугарске и немачке снаге од преко 600.000 војника. Савезничке трупе су имале сличан број војника. Одмах након пробоја Солунског фронта уследила је абдикација бугарског краља, који је побегао из земље, и капитулација Бугарске. Енглези су се окренули ка Турској. Енвер-паша, који се сматра главним организатором турско-немачког савеза, побегао је у Берлин. Турска је капитулирала.

ДЈБ изражава захвалност Британској амбасади и Његовој екселенцији Денису Кифу што чувају успомену на велике српске жртве којима су наши преци извојевали слободу за Србију, али и Европу. Јутрос је одржана манифестација на српском гробљу Зејтинлик у Солуну којој су присуствовали војни представници Србије, Британије и Грчке.

Изражавамо неизмерну тугу због чињенице да држава Србија и Влада Републике Србије нису нашли за сходно да стогодишњици овог славног српског историјског тренутка посвете било какву пажњу, па макар и неком изјавом или објавом на друштвеним мрежама.”

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!