Прочитај ми чланак

СРАМОТА РАДОМИРА НИКОЛИЋА: Руске хероје ископавају из гробова!

0

ruski-heroji-crvenoarmejci-1446086276-772917

КРАГУЈЕВАЦ – Уколико се у наредна три месеца не нађе адекватно решење, посмртни остаци припадника Црвене армије који су погинули приликом ослобођења Крагујевца у Другом светском рату биће ископани јер одржавање гробова нико не плаћа!

ЈКП „Градска гробља“ утврдило је да за одржавање 1.063 гробна места нико не даје ни динар дуже од 10 година, па чак и пуних шест деценија! Међу њима су и вечне куће 63 црвеноармејца. Они почивају у две заједничке гробнице на Варошком и Палилулском гробљу.

Траже решење

Поред бораца, на Варошком гробљу сахрањено је још двадесетак Руса белогардејаца, који су овде дошли бежећи из Русије после Октобарске револуције 1917. Ни одржавање њихових гробних места нико не плаћа већ деценијама.
– Закон о сахрањивању налаже да се посмртни остаци покојника из гробова чије се одржавање не плаћа дуже од 10 година ексхумирају. Иако законски имамо одрешене руке, ископавање костију, њихово сакупљање у трајно обележене вреће и похрањивање у заједничку гробницу последњи је корак – каже Никола Спасић, директор ЈКП „Градска гробља“.

Годишње одржавање гробног места кошта свега 904 динара, али кад се за 1.063 гробна места не плаћа деценијама, онда је то огроман износ.
– Решили смо да то пресечемо, али далеко од тога да ћемо одмах ексхумирати посмртне остатке. То је осетљиво питање. Иницирали смо састанак са Савезом удружења бораца НОР, управом града Крагујевца и амбасадом Руске Федерације да се договоримо око одржавања гробова хероја. Верујем да ћемо до краја јануара наћи часно решење и избећи ексхумирање, које планирамо да спроводимо од 1. фебруара – наглашава Спасић.

Градоначелник ћути

Ко треба да плаћа одржавање гробова погинулих црвеноармејаца тешко је утврдити.

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић није био вољан за разговор на ову тему јер како другачије протумачити то да су на нашу молбу да разговарамо с њим из управе града поручили да се обратимо Заводу за заштиту споменика културе. Али…
– Ми ту немамо никакве надлежности. Наша брига су споменичка обележја, заштићена због изузетне уметничке вредности – казао је Ђорђе Миловановић из Завода за заштиту споменика културе.

Извор: Курир