Прочитај ми чланак

СПС-у 50 МИЛИОНА ОД КИРИЈЕ, СНС У ПЛУСУ 220 МИЛИОНА: Финансијски извештаји странак

0

Само од издавања некретнина СПС годишње заради око 50 милиона динара, због чега је уз СНС једина странка чији су приходи током 2015. прешли 200 милиона.

sns_sps_srbijaizboriЗа ове две партије може се рећи да су најбогатије у Србији. Судећи по финансијским извештајима које су недавно предали Агенцији за борбу против корупције, напредњаци имају највеће приходе, два пута веће од социјалиста, али највише и троше. Ипак, ако се богатство мери у прилозима и некретнинама, СПС је ту без премца.

На име донација од физичких и правних лица добили су око 50 милиона динара, а толико су зарадили и од издавања својих објеката широм Србије. Како за “Блиц” каже Дејан Бацковић, финансијски директор СПС, у свом власништву имају 27 некретнина и још 53 које користе и око којих се споре са државом.

– Око неких је суђење у току, неки су на апелацији, а за поједине ће тек почети судски спорови. Већину њих издајемо, углавном оне за које смо сигурни да ће на крају припасти нама – објашњава Бацковић.

Тешко је утврдити колика је вредност објеката које поседује СПС, али је извесно да су највреднији они у Београду. Они су једино и били предмет процене.

Зграда СПС на Студентском тргу у Београду вредна је око 4,3 милиона евра
Зграда на Студентском тргу, у којој је седиште странке, има око три хиљаде квадрата, а према судској процени, вредна је око 4,3 милиона евра. Објекат у београдској општини Вождовац који има близу хиљаду квадрата процењен је на 1,4 милиона евра, док је вредност оног у општини Чукарица 719.000 евра.

Са друге стране, напредњаци у свом власништву немају ниједну некретнину. Готово сав приход од око четири милиона евра, колико су зарадили прошле године, пристигао је из републичког и покрајинског буџета, као и из каса локалних самоуправа.

Од донација је стигло око 1,6 милиона динара, а занимљиво је да није било прихода од чланарина. Највећи део трошкова, као и код других странака, прошле године отишао је на режије и зараде запослених – око 120 милиона динара.

ПУПС Милана Кркобабића је од чланарина зарадио 3,3 милиона динара, а приходе је стицао и орочењем новца у банкама, па су тако у 2015. на каматама зарадили око 1,1 милион динара.

ЈС је такође до новца стизао и преко камата, али се ради о безначајним износима, а од донација је стигло око 2,4 милиона динара.

Од партија које су ушле у парламент у највећем минусу је ДС.

Занимљиво је да су демократе на камате, затезне камате и извршитеље прошле године платили више од 20 милиона динара, а да су за “накнаду штете трећим лицима” исплатили 38,7 милиона динара. Од донација и прихода од чланарине зарадили су око 14,5 милиона динара.

Најмањи минус има СДС Бориса Тадића, док је најмање новца прошло кроз касу ЛДП. Та странка у прошлој години приходовала је свега 1,7 милион динара, и то кроз буџете покрајине и локалних самоуправа.

На име донација либерали су добили нешто више од 125.000 динара, а највише су потрошили на камате, око 2,4 милиона динара.