Прочитај ми чланак

Споразуми Русије и Србије: Пруга, нуклеарни центар, Мирослављево јеванђеље…

0

Владе Србије и Русије размениле су више споразума, међу којима је и споразум и споразум о враћању Србији листа Мирослављевог јеванђеља, које је у власништву Русије.

Споразум о наставку модернизације барске пруге од Ваљева до границе са Црном Гором потписали су ресорна министарка Зорана Михајловић и генерални директор „Руских железница“ Олего Белозјоров.

„Данас потписаним споразумима крећемо у нове пројекте вредне 230 милиона евра, који ће се финансирати из новог руског кредита за железницу“, рекла је Михајловић.

Укупна дужина нереконструисаних деоница барске пруге од Ваљева до границе са Црном Гором износи 209,8 километара, а обновом ће се омогућити брзина возова до 100 километара на сат.

Током посете премијера Медведева потписана су још два споразума у области железнице. Први је споразум између Владе Руске Федерације и Владе Републике Србије о одобрењу државног извозног кредита Влади Републике Србије.

Нови руски кредит за железницу вредан је 172,5 милиона евра, уз учешће из буџета Републике Србије у износу од 57,5 милиона евра, што је укупно 230 милиона евра.

Нови зајам односи се на пројектовање и изградњу новог диспечерског центра на железници, израду пројектно-техничке документације за наставак реконструкције барске пруге и изградњу електротехничке инфраструктуре на деоници брзе пруге Београд-Будимпешта, од Старе Пазове до Новог Сада.

Потписан је и уговор о пројектовању и извођењу радова на изградњи железничке инфраструктуре и изградњу јединственог диспечерског центра на железници.

Уговор се односи на израду пројектно-техничке документације, вредан је 9,48 милиона евра, а потписали су га вд генералног директора „Инфраструктуре железнице Србије“ Мирољуб Јевтић и генерални директор „РЖД интернешенел“ Сергеј Павлов.

Министри и представници две владе разненили су и споразум о оснивање културно информативних ценатара.

Размењени су и споразуми у области просвете, заштите биља, привреде и иновација, међу којима је и споразум о изградњи центра за нуклеарну науку, технологије и иновација.

Размењен је и уговор о сарадњи царина две земље.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!