Прочитај ми чланак

СПИНОВАЊЕ КАО ПРИПРЕМА ЗА ВАНРЕДНЕ РЕПУБЛИЧКЕ ИЗБОРЕ: Вучић може сам да влада

0

vucic-straniekspert-plakat.png-08

(Ало, Србин.инфо)

Србију следеће године очекују избори у Београду, а по свему судећи и ванредни избори у Војводини, али и на републичком нивоу. Зато не чуди што су домаћи медији започели са спиновањем како ће Александар Вучић и СНС освојити апсолутну већину, док патриотска опозиција неће ни проћи цензус.

Преносимо један од таквих текстова у целости и подсећамо да наручена истраживања нису помогла Борису Тадићу и Демократској стрнаци да однесу победу на прошлогодишњим изборима:

„Српска напредна странка могла би да на наредним изборима сама формира власт! Последње истраживање јавног мњења једне реномиране београдске агенције, у које је „Ало!“ имао увид, показује да би за напредњаке гласало 45 одсто бирача, што практично значи и натполовичну већину посланичких мандата у парламенту.

Расим Љајић: Могуће је!

Расим Љајић, лидер СДПС-а и потпредседник Владе, каже да превремене парламентарне изборе не треба искључити као могућност, „поготову када постоји тако шаролика коалиција“.
– Не зависи од мене да ли ће избора бити, већ је то питање првенствено за две кључне странке, СНС и СПС.
Наше је да се спремамо за изборе, ако их буде, да нас не изненаде, али ја их не би искључио – изјавио је Љајић за „Дневник“.

Према резулатима овог истраживања, урађеног за потребе једне од странака владајуће коалиције, Демократска странка и Социјалистичка партија Србије освојиле би по 14 одсто гласова, а Либерално-демократска партија и Демократска странка Србије по шест одсто. Убедљиво испод цензуса остали су Српска радикална странка са три и Уједињени региони Србије и Двери са по два одсто подршке бирача.

Сва скорашња истраживања бележе раст рејтинга напредњака, али до сада они никад нису стигли до 45 одсто. Иако ће однос снага у парламенту зависити и од излазности и броја партија које ће делити 250 мандата, овако висок проценат за водећу странку значио би вероватно 126 или 127 посланичких мандата, дакле већину састављену од једне једине партије.

СНС још веће упориште има у централној Србији, где би за ту опцију гласало више од 50 одсто бирача, док је у Војводини тај проценат нешто испод просека. Поменуто истраживање показује и велику заинтересованост грађана за изборе – чак 55 одсто се у анкети изјаснило да би, уколико би избори били одржани сутра, изашло на биралишта!

Anketa rejting stranaka
Резултати истраживања јавног мњења

 – Свима је јасно да напредњаци све ово време расту. Међутим, овај проценат од 45 је реална могућност да могу да без привезака, без УРС-а и СПС-а, или уз подршку неке од мањинских партија, имају комотну већину у парламенту. Зато није ни чудо што све остале странке, упркос званичним изјавама, на све могуће начине покушавају да избегну превремене изборе.

Ево, и социјалисти џентлменски препуштају напредњацима место градоначелника Београда јер им је стало да нова већина што дуже потраје. Знају добро да би избори у престоници највероватније изазвали и изборе на вишим нивоима, а на њима, како сада стоје ствари, не би баш профитирали – објашњава наш извор из владајуће коалиције.

Избори 16. марта 2014?
После смене градоначелника Драгана Ђиласа и политичког земљотреса који је тај догађај изазвао не само у престоници, напредњаци су близу одлуке да за 16. март наредне године закажу изборе на свим нивоима, сазнаје „Ало!“ из врха СНС-а. Функционери те странке су већ најављивали могућност да се за шест месеци одрже превремени локални избори у главном граду. Међутим, према нашим сазнањима, разматра се и опција да се та понуда значајно прошири и у истом дану организују и парламентарни и покрајински избори.”