Прочитај ми чланак

ШОКАНТАН ПРЕДЛОГ ОМБУДСМАНА: Гејеви у Србији да усвајају децу?!

0
Фото: Танјуг - Тања Валић; графичка обрада: beta.informer.rs

Фото: Танјуг – Тања Валић; графичка обрада: beta.informer.rs

Радна верзија предлога закона о родној равноправности коју је израдио омбудсман Јанковић предвиђа да право на усвајање имају сви без обзира на пол, брачно стање и сексуално опредељење. Заштитник грађана предлаже и легализацију „сурогат мајки“, које гејеви користе да би добили децу.

Спорне одредбе Прве верзије закона о родној равноправности

* Супружници и ванбрачни партнери равноправни су у складу са законом.
* Рађање за другог или сурогат материнство сматра се дискриминацијом и насиљем према женама уколико се чини уз финансијску накнаду или принудом и присилом жена на рађање за другога.
* Свако лице у генеративном добу има могућност да под истим условима поднесе захтев за усвојење детета, без обзира на пол и на брачно стање.

Први нацрт закона о родној равноправности коју је израдио заштитник грађана Саша Јанковић предвиђа да право на усвајање деце у Србији имају сви без обзира на пол, брачно стање и сексуалну оријентацију.

Јанковић, преведено на српски, предлаже да децу убудуће поред хетеросексуалних брачних парова могу да усвајају и педери, лезбијке, бисексуалци и трансексуалци, како они који живе у заједници тако и „самци“!

Скандалозно подметање

Уколико закон у овом облику буде усвојен, то би значило да у нашој земљи неће више бити никаквих правних сметњи да припадници ЛГБТ усвоје и одгајају децу.

Штавише, омбудсман у овом предлогу иде и корак даље и предлаже легализацију „сурогат мајчинства“, односно изнајмљивање такозваних сурогат мајки, које гејеви у свету већ годинама масовно користе да би добили децу!

Овај документ, који истини за вољу представља тек прву радну верзију, изазвао је бројне полемике у ресорном Министарству за рад и социјална питања.

Како каже наш извор из Владе, стручњаци су већ упозорили надлежне да би евентуалним усвајањем закона који предлаже Саша Јанковић у Србији било легализовано и дозвољено и оно што није дозвољено ни у бројним земљама Европске уније.

– Основни проблем је што овај закон дефинише брак као заједницу двоје људи иако га Устав дефинише као заједницу мушкарца и жене. Тако се на мала врата легализује геј брак, а онда се одредбама о усвајању деце и рађању припадницима ЛГБТ популације дају неограничена права. То би могло да има погубне последице по државу и нацију.

Чак су и Долче и Габана против ‘геј усвајања’ деце

Најпознатији геј пар на свету, креатори Доменико Долче и Стефано Габана, жестоко су се успротивили томе да ЛГБТ особе усвајају децу. Они су пре две недеље за италијански часопис „Коријере дела сера“ изјавили да прихватају једино „традиционално схватање породице“.
– Рађају те мајка и отац, или би бар тако требало да буде. Децу из епрувете зовем „синтетичком децом“ јер материцу и сперму бирате буквално из каталога – рекао је Долче, на шта се надовезао Габана:
– Породица није модни крик, у њој постоји необјашњив осећај припадности.

Због ових изјава енглески музичар Елтон Џон позвао је на бојкот читавог бренда „Долче&Габана“.

Јанковић легализовањем сурогат мајчинства, које је сада у Србији строго забрањено, покушава да изједначи „традиционалну породицу“ са гејевима и лезбијкама, што је у најмању руку скандалозно! – упозорава наш извор.

Ове наводе су нам јуче донекле потврдили и из надлежног Министарства, поручивши да у „сировој верзији предлога закона има и ствари које би требало допунити или изменити“.

– Наведене правне норме су сувише ваздушасте и остављају могућност произвољног тумачења. Ове норме на прво читање звуче добро, али постоји бојазан да их је неко намерно у предлогу закона оставио недоречене – напомињу у Министарству и додају да би одредбе о сурогат мајчинству требало потпуно избрисати из закона о родној равноправности:

– Рецимо, овде се помиње забрана сурогат материнства „под принудом“, а игнорише се чињеница да то „изнајмљивање мајки“ никад није ни дозвољено у Србији. То и треба тако да остане јер се та област често граничи с трговином људима!

У Влади Србије јуче нико није хтео да коментарише наша сазнања, а омбудсман Саша Јанковић није био доступан за коментар.

Владимир Димитријевић, публициста који се годинама бави овом облашћу, жустро се противи томе да гејеви усвајају децу, као и идеји сурогат мајчинства.

– Слабљење породице води ка смањивању свести о грађанској одговорности, као и повећању броја социјалних случајева на државу. Наркоманија и алкохолизам су раширенији код омладине из непотпуних породица, као и склоност ка криминалу и суицидно понашање… – подвлачи Димитријевић за наш лист.

На другој страни, психолог Александра Јанковић сматра да би пре усвајања овог закона требало организовати озбиљну јавну расправу.

– Сурогат мајчинство не треба посматрати једнострано. То је и племенити чин паровима који не могу, а желе да имају децу, али истовремено то отвара могућност многих и страшних злоупотреба. Тако треба гледати и то око усвајања деце… – закључује Јанковићева.

Реч за и реч против

ЛАЗАР ПАВЛОВИЋ, ГСА

Тренутно нам је приоритет уређивање истополних заједница у смислу имовинскоправних односа. Наше друштво је далеко од дијалога о сурогат мајчинству и томе да геј парови усвајају децу, а камоли од њихове реализације.

БОШКО ОБРАДОВИЋ, ДВЕРИ

Оштро се противимо овом сету антипородичних закона. Директно промовишу идеологију хомосексуализма, а индиректно и усвајања деце. Сурогат мајчинство отвара бројне дилеме јер се лако изроди у платни промет.

(beta.informer.rs)