Прочитај ми чланак

СНС Тужилаштво сачувало Јутку од затвора, продужило му политички живот

0

Милутин Јеличић Јутка, бивши члан СНС-а и председник Општине Брус осуђен на само три месеца затвора због полног узмениравања, и даље је под заштитом власти. Упркос јасним доказима о поновљеном делу прикривања имовине, стана у центру Београда, тужилаштво у Крушевцу је одбацило кривичну пријаву против њега

Сексуални напасник, који је, према пресуди суда, полно узнемиравао своју тадашњу секретарицу Марију Лукић, у Србији ће моћи и убудуће да се бави политиком и обавља било коју јавну функцију.

То значи да ће у будућности моћи да се нађе поново на челу Општине Брус, наравно, уколико му становници тог места поново укажу поверење.

Све то ће бити могуће упркос затворској казни и неколико кривичних поступака који су вођени или се воде против њега.

Милутин Јеличић је наиме, већ био осуђен на осам месеци условне казне затвора због прикривања имовине са роком провере од две године, а како је открио Инсајдер то дело је поновио.

Он наиме није пријавио Агенцији за спречавање корупције да у свом власништву има стан у најужем центру Београда, на Врачару. Власник тог стана, како је наведено у званичној бази катастра, постао је још 2011. године.

Као функционер, а био је председник Општине Брус, имао је обавезу да тај стан пријави најкасније 2012. Он то није урадио све до 2020. За све то постоје јасни докази.

У јулу 2020. Основно јавно тужилаштво у Крушевцу покренуло је поступак против Милутина Јеличића Јутке по анонимној кривичној пријави. Тужилаштву је у међувремену извештај доставила и Агенција за борбу против корупције која је проверавала имовину Јеличића. Након осам месеци предистраге, основно јавно тужилаштво у Крушевцу донело је одлуку да одбаци кривичну пријаву.

У писаном одговору листу „Нова“, који је потписао заменик јавног тужиоца Саша Аврамовић, наводи се да је пријава одбачена јер не постоје основи сумње да је учињено кривично дело за које се гони по службеној дужности.

Odgovor Osnovnog tužilaštva u Kruševcu Foto: Nova.rs

 

Тужилац је такву одлуку донео упркос бројним јасним доказима да је Јеличић сакрио да има стан у центру Београда. И то није безначајни прекршај.

Наиме, према закону, за функционере који не пријаве имовину или дају лажне податке предвиђена је казна затвора од шест месеци до пет година.

Да је утврђено да је прекршио закон, то би значило да је поновио кривично дело. У том случају Јутка не би могао да се извуче са условном казном нити би могао да обавља било коју јавну функцију.

Према закону, Јеличић не би могао да буде на јавној функцији наредних 10 година од правоснажности пресуде.

Више кривичних пријава против Јутке

Против Јеличића се води поступак по кривичној пријави Министарства грађевинарства због сумње да је користећи свој положај и утицај који је имао као председник Општине прекршио закон у случају нелегалног објекта на Панчићевом врху.

Министарство сумња да је Јеличић у договору са инвеститорком Снежаном Митковић, посредовао и трговао својим утицајем дајући налог НН службеном лицу, да фалсификује службене исправе.

Јеличић се у овом случају сумњичи за кривично дело трговина утицајем, а случај је преузело Више јавно тужилаштво у Краљеву. Крајем априла ове године, инвеститорка, Јеличић и неколико његових бивших сарадника су били приведени и саслушани.

Нелегални објекат на Панчићевом врху, упркос заказаног рушења и обећања највиших представника власти, до данас није срушен.

Јутка послао 15.000 ласцивних порука

Марија Лукић је Основном јавном тужилаштву у Брусу 8. марта 2018. поднела кривичну пријаву против Јеличића, који јој је за две године, док јој је био надређени на радном месту, послао чак 15.000 СМС порука ласцивног садржаја. За сексуално узнемиравање га је пријавило још шест жена, али су те пријаве одбачене јер су жене застрашивали у тој малој средини, једна жртва је после Јуткиног напада била и на психијатријском лечењу. Поступак против Јеличића је трајао предуго, а Лукићева је за то време наилазила на непријатне ситуације од стране батинаша и ботова на буџету који су довођени пред суд да вређају жртве, а подржавају локалног кабадахију у Брусу (даје дозволе за бесправну градњу на Копаонику где највише „делују“ крими картели са КиМ), да би му, на крају, била изречена мизерна казна од три месеца затвора.

Чим је пуштен, сутрадан је приведен због злоупотребе службеног положаја поводом бројних малверзација око земљишта и бесправне градње, па је након 30 дана притвора опет пуштен.