Прочитај ми чланак

СНС: Премијер Вучић поносно – „Огромна подршка ЕУ”

0

vucic-han

Подршка Европске уније је огромна и већ смо се договорили о механизмима коришћења помоћи, рекао премијер Александар Вучић, после разговора са комесаром ЕУ за регионалну политику Јоханесом Ханом.

Вучић је на конференцији за новинаре након разговора с Ханом навео да неће та огромна подршка ЕУ бити све што нам треба и што ће ублажити штете од катастрофалних поплава, али је напоменуо да су већ договорени механизми за коришћење помоћи, посебно оне за коју је задужен господин Хан, а то је хуманитарна помоћ.

Премијер је захвалио комесару ЕУ и зато што ће посетити угрожена подрчја, пре свега Обреновац.

„Добро је да имамо што више пријатеља у свету који ће на најједноставнији начин преносити оно што виде. Желимо да што брже из уз помоћ људи из ЕУ дођемо до коначне процене штете, а и господину Хану сам рекао да нећемо никога обмањивати тражећи помоћ“, рекао је Вучић и поново поручио Обреновчанима, али и свима угроженима да неће остати сами, да их држава неће оставити.

Комесар Европске уније за регионалну политику поручио је да Брисел третира Србију као државу чланицу и да ће учинити све да то покаже и помогне Србији у овој ситуацији, оценивши да би најкасније за годину дана „све могло да буде поново доведено у ред“.

Хан је рекао да је сада најбитније да се одреде приоритети и да се види како и да се помогне угроженим подручјима и становништву које је насатрадало.

Каже да је дошао да народу Србије пренесе да ће ЕУ све учинити да помогне и додао да одређени новац може већ да буде коришћен за обнову и санацију, али да се ипак мора сачекати како би се урадиле све потребне процене штете.

Хан је подвукао да су експерти ЕУ заједно са српским експертима већ почели да раде на томе како би Србија могла што пре да аплицира за помоћ и како би се новац из фондова стигла до угрожених подручја.

Навео је да је јако тешко говорити о прецизним бројкама у овом тренутку, али да је реч о свакако значајној количини новца коју ће Србија добити.

Хан је поручио да ће се сви потрудити да све буде урађено најбрже могуће и да за најмање годину дана све буде доведено поново у ред.

Европски комесар је у име ЕУ, ЕК и европске породице упутио изразе саучешћа породицама настрадалих у поплавама.

(СНС)