Прочитај ми чланак

СНС од Дачића узима и министарство полиције?

0

SNS- SEDNICA GLAVNOG ODBORA
(Данас)

Потпредседник СНС и министар енергетике Зорана Михајловић изјавила је да је од Ивице Дачића очекивала искрен извештај о раду као министра унутрашњих послова и напоменула да, ако желите да радите заиста добро свој посао министра, онда не можете обављати више послова у исто време.

На питање да ли је очекивала смену Дачића на месту министра унутрашњих послова, Михајловић је одговорила:

„Очекивала сам искрен извештај о сопственом раду, посебно о пропустима. Јер нико данас у Србији не може рећи да је све идеално. А ако желите да радите заиста добро свој посао министра, онда не можете обављати више послова у исто време. Јер је ситуација тешка и тражи да будемо посвећени даноноћно ресору који водимо“.

Још нисмо разговарали ни о једном новом министру, тако да свако име које се појави по медијима је више плод жеља или опструкција, рекла је Михајловић.

Потпредседница СНС је за „Данас“, како је објављено на сајту листа, навела да су и пре почетка реконструкције вођени разговори о томе ко би могао боље и ефикасније да ради у одређеним министарствима, да ли је овакав распоред министарстава и надлежности ефикасан и адекватан, ко би могао да представља појачање и слично.

Она је рекла да раздвајање ресора, као у случају финансија и привреде, није било питање странке која их је водила, већ потребе да се постигне прегледност у раду и да два ресора која су једна другом конкуренција буду раздвојена.

„Природно је да привреда тражи новац, а још природније је да буџет прави често одступнице од тога. Треба да буду раздвојена, као што се посебно мора обратити пажња на рад Фонда за развој, Агенције за привлачење инвестиција, Сиепа, Агенције за осигурање депозита, као Агенције за привредне регистре. Чини ми се да ни влада није имала довољно увида у њихов рад и могућности“, казала је Михајловић.

Помозите рад Србин.инфо! Не дозволите да нас угасе ЕУ и САД.

На питање зашто је СНС прихватила Дачићев предлог да УРС изађе из Владе, када је Александар Вучић, као лидер највеће владајуће партије, рекао да није био за то, она је рекла је ово коалициона влада и да СНС никад није никога уцењивала, нити постављали услове.

„И у овом случају смо рекли шта мислимо, а то је да нас интересује суштинска реконструкција која се тиче функционисања ресора, а не имена. Због тога смо и тражили раздвајање надлежности привреде и финансија. Нисмо имали ништа против да УРС остане у влади и да води друге ресоре. Са тим се није слагао трећи коалициони партнер, који је иначе довео УРС у Владу када се она формирала“, нагласила је потпредседница СНС.

„Свако од нас треба да у свом ресору отклони све тешкоће и препреке које су кочиле доношење одлука о инвестирању, јер је то услов за привлачење инвеститора. За мене то подразумева да се одређени ресори обједине, како се не би преклапале надлежности и како се не би дешавало да документација иде од једног, другог до трећег министарства, уместо да се све заврши у једном“, казала је Михајловић.

На питање колико је реално да неке ресоре у влади воде странци, Михајловић је одговорила да „вредни, стручни, искусни, наши или странци, морају имати заједнички именитељ, а то је да су најспособнији“.

„Слушам ових дана критике ‘зар Србија нема стручњаке’. Нажалост колико год било образованих, то Србији није довољно. Зар није привилегија радити са светски најбољим и доказаним стручњацима, научити, и даље преносити знање и искуства?

Када је реч о министрима, изузетно је важно да добијемо експерте који ће нам гарантовати да ћемо моћи да одговоримо на изазове који су пред нама, а за које нисмо имали прилике да имамо одређено искуство. Због тога нам требају они који су прошли већ кроз важне процесе и европских интеграција, али и спровођењу реформи широм света“, казала је Михајловић заборављајући да напомене да су те реформе довеле до ивици банкроства и енормне презадужености земље Источне Европе сводећи их на пуке полуколоније Запада.