Прочитај ми чланак

СНС КАРТЕЛ Муж министарке правде ослободио Веселиновића и Радоичића!

0

Супруг министарке правде Маје Поповић, судија Растко Поповић био је на челу судског већа које је донело првостепену ослобађајућу пресуду за контравезне бизнисмене са севера Косова Звонка Веселиновића и Милана Радоичића. Реч је о поступку који је против њих двојице вођен због оптужби за недозвољено присвајање 32 камиона Хипо лизинга.

Због криминала и корупције Сједињене Америчке Државе су их недавно ставили на своју „црну листу“ контравезног бизнисмена Звонка Веселиновића и актуелног потпредседника Српске листе Милана Радоичића. Обојица су својевремено оптужена за убиство Оливера Ивановића.


Осим њих под санкцијама су и све фирме повезане пре свега са Веселиновићем који је у извештају означен као вођа криминалне организације.

У образложењу одлуке између осталог се наводи да је та група илегално трговала оружјем, наркотицима, новцем…

Додаје се да су сарађивали и са српским и са косовским властима а да су за узврат добијало вредне инфраструктурне послове.

Обустављени сви судски поступци против Веселиновића и Радоичића

Против обојице су вођени и судски поступци али су током манадата актуелне СНС власти обојица ослобођена по свим оптужбама које су постојале против њих.

Једна се односила на недозвољено копање шљунка а друго на недозвољено присвајање 32 камиона Хипо лизинга. Веселиновић је био оптужен и за илегално ношење оружја.

Случај нелегалног присвајања камиона је посебно занимљив јер је првостепену ослобађајућу пресуду за Веселиновића и Радоићића донео Виши суд у Београду, односно трочлано веће чији је председник био Растко Поповић, супруг министарке Маје Поповић.

Како је писао КРИК, ову ослобађајућу пресуду која је донета 2015. године потврдио је касније и Апелациони суд.

Поступак је почео 2013. а завршен је 2016. године.

Како је напредовала министарка правде

У том периоду, тачније 2015. године Маја Поповић је постала шеф кабинета директора Безбедносно информативне агенције, у то време адвоката Александра Ђорђевића ( тренутно амбасадор Србије у Сарајеву).

За мање од три године постаје саветник директора БИА, односно Братислава Гашића, човека од посебног поверења председника Александра Вучића.

Након избора 2020. постаје министарка правде.

Звонко Веселиновић је широј јавности постао познат 2011. године због учешћа у нередима који су пратили постављање барикада на административном прелазу Јариње између Србије и Косова.

У то време је против њега покренута истрага у вези са крађом 32 камиона.

Према оптужници Веселиновић и његов кум Милан Радоичић подстрекавали су свог пословног партнера Драгана Ћурчића, власника фирме „Еуро коп“, да и након раскида уговора о лизингу задржи камионе Хипо Алпе Адриа Лизинга и да их да њима на коришћење.

Ћурчића су, пише у оптужници, више пута звали и наговарали да заједно користе камионе на територији Косова. Крађом и коришћењем камиона, тврди тужилаштво, зарадили су више од 237 милиона динара. Веселиновић је, након хапшења крајем 2011. године, у притвору провео око годину дана.

Пет година касније је ослобођен оптужби по овом основу, а за илегално ископавање шљунка 2019.

Судско веће Поповића пустило убицу Бриса Татона на условну слободу

Супруг министарке правде, судија Растко Поповић је у међувремену из Специјалног суда прешао у Апелациони суд. Он је био председник већа које је пустило на условну слободу навијача Партизана Ђорђа Прелића (36). Он је осуђен на 10 година затвора због убиства француског навијача Бриса Татона 2009. године.