Прочитај ми чланак

СНС ЈЕ УХВАЋЕНА У КРАЂИ: ДСС и Двери предали захтев за формирање анкетног одбора

0

Демократска странка Србије и покрет Двери поднели су данас захтев за формирање анкетног одбора Скупштине Србије који ће се бавити дешавањима у изборном процесу 2016. године, од момента расписивања до објављивања коначних резултата избора.

Како се наводи у захтеву, одбор би требало да чине представници свих партија које имају своје представнике у Скупштини Србије, да одбор има право на увид у изборни материјал, а да задатак – утврђивање чињеница и околности везаних за дешавања током изборног процеса, мора да се обави за 120 дана од дана формирања.

Председник покрета Двери Бошко Обрадовић рекао је да ће инсистирати да се разоткрију све изборне малверзације и да ће Двери и ДСС предложити и реформу изборног законодавства.

„СНС је ухваћена у изборној крађи. Функционер СНС Дејан Ђурђевић је био организатор и сви сте били сведоци како је један одсто преосталих гласова пребројаван четири дана, јер је СНС била незадовољна бројем мандата“, рекао је Обрадовић новинарима у Скупштини.

Он је додао и да се Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) до данас није огласило због тога „што је СНС користила 60 одсто медијског простора, а све остале странке заједно 40 одсто. Мислим да је свима јасно да је Српска радикална странка у коалицији са СНС-ом. Срамотно је да СРС непрестано понавља ту Вучићеву мантру да су Двери и ДСС остали испод цензуса и на силу угуране у Републичку скупштину. За би неко ко је на тај начин ушао у Скупштину тражио Анкетни одбор да се испита истина о изборним резултатима. То је срамотно и када се узме у обзир да сам лично показао да су радикали такође покрадени на изборима на Косову и Метохији. Зашто је СРС прећутала изборну крађу на КиМ, где су радикали можда и највише покрадени је право питање за СРС”.

Шефица посланичке групе ДСС Санда Рашковић Ивић казала је да ће се одбор посебно бавити и питањем расписивање избора на Косову. Она је казала да је Уставни суд Србије донео одлуку да су избори који су 2014. године одржани на Косову и Метохији били неуставни, а да су и овогодишњи избори расписани на исти начин.

„Ако ме питате да ли сам за поништење тог дела избора, свакако да се за то залажем“, казала је Рашковић Ивић.

Упитани када очекују да ће одбор бити формиран Обрадовић је рекао да је тешко говорити о роковима у земљи која шест месеци има техничку владу, док је Рашковић Ивић казала да формирање одбора зависи и од других странака у Скупштини Србије.

Она је додала да је председник Демократске странке Бојан Пајтић подржао предлог ДСС и Двери.