Прочитај ми чланак

СНС „ЂЕС БА“ КАРТЕЛ: Фирме Даријиног брата из буџета добиле 28 милиона евра!

0

На почетку пандемије коронавируса у Србији до тада мало позната докторка Дарија Кисић Тепавчевић постала је главна "звезда" Кризног штаба. Фочанка у кризним временима вртоглаво напредује, па је сада и на челу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Ипак, да фамилија Кисић значајна за СНС картел сведочи чињеница да су компаније које се повезују са њеним братом добиле готово 28 милиона евра из буџета, захваљујући уговорима са јавним предузећима и министарствима!

Компаније блиске Бојану Кисићу, супругу бивше министарке правде Неле Кубуровић из Сарајева и брату садашње министарке Дарије Кисић Тепавчевић из Билеће, добиле су 27 уговора са јавним предузећима и министарствима у вредности од око 26,8 милиона евра, укључујући и тендер од три милиона евра за одржавање здравственог информационог систем?!!!

И пре епидемије коронавируса у Србији Дарија је лепо зарађивала из буџета грађана Србије као професорка на Медицинском факултету у Београду и заменица директорке Института за јавно здравље Србије „Милан Јовановић Батут“.

У првим недељама марта 2020, др Кисић Тепавчевић постаје и редовна гошћа на ТВ екранима, убрзо добија велику пажњу и наклоност режимских медија. Док је људе плашила короном и држала у карантину, фотографисана је без маске на маникиру уз цигарету и како пије пиво у кафићу током радног времена.

Ова рођена Сарајка има три године млађег брата Бојана, који је ожењен са бившом министарком правде Србије и рођеном Сарајком Нелом Кубуровић, чланицом председништва СНС, која је инсталирала извршитеље у српски правосудну систем.

Испоставило се да компанија блиска Бојану Кисићу добија уносне уговоре са неколико министарства и државних фирми у Србији, укључујући и три милиона евра вредне уговоре о одржавању интегрисаног здравственог информационог система.

НИТЕС групе, а чији је један од директора Бојан Кисић, само у Србији потписале 27 уговора вредна око 26,8 милиона евра, саме или у конзорцијуму са другим фирмама. Само у априлу 2020, НИТЕС је склопио три уговора са Министарством здравља, укупне вредности од 3,2 милиона евра.

Дарија Кисић Тепавчевић тада није одговорила на БИРН-ова питања у вези са тендерима јавних предузећа на којима је учестовала фирма повезана са њеним братом. Кисић Тепавчевић је у писаном одговору само навела да њен брат није задужен за КОВИД 19 информациони систем.

Министарка Нела Кубуровић у одговору БИРН-у негирала је да је повезана са фирмом у којој ради њен супруг.

– Ни на који начин нисам повезана са фирмом у којој ради Бојан Кисић, нити сам у могућности да утичем на пословање једне мултинационалне компаније која послује широм света. Влада и министарства имају строге процедуре када је у питању пословање и закључивање уговора са различитим фирмама, које подразумевају рано препознавање евентуалног сукоба интереса. На крају крајева, наша земља има једну од најразвијених агенција за превенцију корупције – која је независно тело и која је и једино надлежна да одлучује да ли негде постоји сукоб интереса или не – додала је у то време министарка Нела.

НИТЕС ДОО Београд је део НИТЕС Групе власника Миодрага Шкрбића. Бојан Кисић је главни извршни директор чешког огранка групе, НИТЕС А.С, која је заједно за српским НИТЕС-ом добила неколико тендера јавних предузећа. Осим у Србији и Чешкој, НИТЕС компаније раде и у Босни и Херцеговини, Црној Гори, Русији и Великој Британији, писао је тада БИРН.

Када је реч о српском огранку, НИТЕС је закључио 27 уговора, углавном као део конзорцијума са моћним домаћим државним и приватним фирмама које су повезане са СНС-ом. Неки од НИТЕС-ових партнера били су Телеком Србија, Проинтер ИТ (повезује се са Кокезом и Додиком) и Asseco SEE (фирма брата Ане Брнабић).

Игор Брнабић, брат председнице Владе Србије Ане Брнабић, задужени је у фирми Asseco SEE. за Србију. Asseco SEE и НИТЕС су 2017. и 2018. су сарађивале на пројектима за ЕПС и Министарство финансија, а та два уговора вредна су скоро три милиона евра, истакли су из БИРН-а.

Даље, Проинтер ИТ и НИТЕС су понудиле ИТ услуге ЕПС-у и ЕПС Дистрибуцији у 2016. и 2017. години за 3,1 милиона евра. БИРН је о Проинтеру писао у марту 2017, када је откривено да је СНС у својој предизборој кампањи користио телефонску централу управо ове фирме.

Иначе, компанију Prointer IT су САД ставиле на „црну листу“ санкција због повезаности са Милорадом Додиком, а прошле недеље је Мајкрософт објавио да прекида сарадњу са том фирмом пошто су добили обавештење о санкцијама Стејт дипартмента.

Април 2020. године био је посебно уносан за Кисићев НИТЕС, јер је у конзорцијуму са Телекомом Србија потписао три уговора са Министарством здравља, укупне вредности 3,2 милиона евра.

Тако ће НИТЕС и Телеком Србија одржавати неке од најважнијих медицинских софтвера у Србији, укључујући одржавање националне платформе за превенцију и дијагностику, одржавање интегрисаног здравственог информационог система, као и рад на развоју софтвера за електронско издавање потврда о смрти.

БИРН-ово истраживање показује да су конзорцијуми у којима је био и НИТЕС од 2016. године до маја 2020. потписали 12 уговора са Министарством здравља укупне вредности од око 14 милиона евра. Осим Министарства здравља и финансија, клијенти НИТЕС-а у Србији били су и Град Ваљево и јавно предузеће Воде Војводине.

Читава афера око пословних „подухвата“ породице Кисић није омела докторку Дарију. Напротив, иако је БИРН у мају 2020. године изнео податке од спрези постова између Бојана Кисић и државе, његова сестра је постала министарка у октобру 2020. године, а у новембру 2021. постаје и чланица СНС-а.

За то време Бојану Кисић и даље цветају руже, те ниже пословне успехе. Фирме Нитес и Сигнал МГ из Београда су добиле посао развоја и имплементације е-нотар платформе на тендеру Јавног предузећа Пошта Србије, види се из одлуке о додели уговора. Посао је вредан 172,9 милиона динара без ПДВ-а, што је око 1,5 милиона евра.