Прочитај ми чланак

СНС ће у Скупштини имати само 90 посланика

0

Према прелиминарним резултатима Републичке изборне комисије (РИК), посланичка листа "Александар Вучић - Заједно можемо све" ће на основу освојених 42,9 одсто гласова у Скупштини Србије имати 120 мандата, а од тог броја око 90 ће бити чланови Српске напредне странке (СНС).

Међу посланицима са те листе ће бити 18 посланика који припадају странкама које су биле у коалицији са СНС-ом, као и десетак нестраначких посланика са квоте СНС-а.

Међу нестраначким особама које ће сести у посланичке клупе су Даница Грујичић, Јелена Беговић, Стојан Раденовић, Лазар Ристовски, Марко Кешељ…

У новом скупштинском сазиву са квоте СНС-а неће бити досадашњих посланика Луке Кебаре, Србислава Филиповића, Драгана Шормаза, Јанка Лангуре, Андријане Аврамов, Јелене Мијатовић, Милоша Банђура и других који су на посланичкој листи били испод 120. места.

Из Социјалдемократске партије Србије (СДПС) Расима Љајића, у парламент ће ући Татјана Матић, Муамер Бачевац, Јасмина Каранац, Јасмин Хоџић и Дејана Васић.

Партију удружених пензионера Србије (ПУПС) представљаће отац и син Милан и Стефан Кркобабић, Момчило Вуксановић, Владан Ђукић и Јелисавета Вељковић.

Из Покрета снага Србије (ПСС) нови-стари посланици ће бити академик Драгомир Карић, свекар његове ћерке Момир Стојилковић и Марко Богдановић.

Покрет социјалиста (ПС) Александра Вулина у Скупштини Србиће ће заступати Ђорђе Комленски и Бојан Торбица, док ће једини посланик Српске народне странке (СНП) Ненада Поповића бити Јован Палалић.

Српски покрет обнове (СПО) и у новом сазиву представљаће Александар Чотрић и Александар Југовић. Афористичар Чотрић је као посланик у Скупштини Србије провео већ 21 годину.

Парламентарна листа коју је предводио Александар Вучић на протеклим изборима је добила 1.621.537 гласова, што је за 332.460 гласова мање него на изборима одржаним 2020. године, када су освојили 1.953.998 гласова.