Прочитај ми чланак

„СМЕЈЕМ СЕ НАГЛАС“ Гренел на Твитеру коментарисао Дачића (ФОТО)

0

"Смејем се наглас", између осталог прокоментарисао је Ричард Гренел, специјални изасланик председника САД Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине, учествујући у преписци на Твитеру у којој се помиње и српски шеф дипломатије Ивица Дачић, и његово виђење ситуације у вези са премештањем српске амбасаде из Тел Авива у Јерусалим.

Наиме, Гренел се укључио у расправу у којој се говорило о овом потезу српских власти, тачније о томе да Србија наводно колеба када је реч о премештању амбасаде у Јерусалим, што је договорено у оквиру споразума у Белој кући.

Тачније, смешним је оценио позивање појединих новинара на изјаву коју је дао министар спољних послова Србије Ивица Дачић, који је рекао да ће се о премештању амбасаде „тек разговарати“.

– Да ли ће до тога доћи и када ће то бити, чули сте и председника Вучића, који је рекао да ће и ови наши поступци зависити од наших односа са Израелом и развоја наше сарадње. Тако да о томе ће се тек разговарати – рекао је Дачић.

Гренел је на коментаре новинара који су се позивали на Дачићеву изјаву одговорио са „ЛОЛ“, што у преводу подругљиво значи „смејем се наглас“.

– Рећи да се српска влада „враћа уназад“ након изјаве министра спољних посова. ЛОЛ – написао је Гренел.

Након Дачићеве изјаве о премештању амбасаде Србије у Израелу из Тел Авива у Јерусалим, у страним медијима почело је да се пише о одступању Србије од договореног у Вашингтону и најави министра спољних послова да ће ова одлука „зависити од низа фактора“. О томе је, између осталих, известила и агенција АП.

Позивајући се на овај текст, новинар портала „Политико“ Данијел Липман, који пише о догађајима из Беле куће и Вашингтона, упутио је критику на рачун Гренела на Твитеру.

Он је навео да изгледа да је један од кључних елемената споразума из Вашингтона, коме је кумовао Гренел, а који се односи на премештање српске амбасаде до јула у Јерусалим, можда пренаглашен, уз опаску да „српска влада враћа део онога са чим се сложила“.

Расправу у коју ће се укључити и сам Гренел покренуо је један од одговора на Липманов твит који се тицао односа снага на српској политичкој сцени, али и Дачићевог самопоуздања.

– Репортер „Политика“ сматра да је увек самопоуздани министар спољних послова Србије моћнији од председника Вучића – био је коментар једног од корисника на Липманов твит.

Убрзо је стигао и одговор специјалног изасланика Доналда Трампа, кога је ова Твитер полемика, али и позивање на оно што је Дачић рекао насмејало, судећи бар према његовом коментару.