Прочитај ми чланак

Словачка Србији: Ништа од отварања поглавља у октобру!

0

"У ЕУ тренутно не постоји консензус свих земаља чланица потребан да би Србија до краја овог месеца отворила ново поглавље у приступним преговорима", саопштило је данас словачко председавање Унијом.

611467_eu_f

У словачком председавању за Тањуг понављају да је за напредак на путу евроинтеграција, односно за отварање нових поглавља, неопходан напредак Србије у области владавине права, као и у дијалогу о нормализацији односа са Косовом.

Дипломатски извори Тањуга у Бриселу подсећају да Србија и даље чека на зелено светло неких држава чланица, у првом реду Немачке, која, као предуслов за свој пристанак за отварање новог поглавља у преговорима са Србијом, очекује суштински напредак у процесу дијалога Београда и Приштине.

Конкретно, Берлин инсистира на примени договора о телекомуникацијама.

У бриселским дипломатским круговима наводе да су свесни чињенице да је примена договора о телекомуникацијама тежа за Београд, док је формирање Заједнице српских општина компликованије за Приштину. У Бриселу напомињу да су евроинтеграциони процеси и Србије и Косова у великој мери условљени напретком у нормализацији међусобних односа.