Прочитај ми чланак

Следи постављање 6000 5Г базних станица у Србији – Шта је опасније, зрачења или…

0

Свима је опште познато да “наука” или “струка” у Србији уколико је има је на страни корпорација и власти те је скоро па немогуће пронаћи начин за успоравање инсталирања 5Г мреже у Србији или макар јавну расправу уско везану за здравље грађана.

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић наводи за РТС да је наредне године могуће увођење 5Г мреже у Србији, од које би сви грађани наше земље имали користи. Он истиче да је 5Г мрежа безбедна, упркос бројним студијама које причају о штетности ове мреже, највише кроз електромагнетно зрачење које је присутно и кроз друге, раније пласиране мрежне технологије.

Наредних дана почиње јавна расправа о правилнику о 5Г мрежи, а после тога креће надметање за доделу фреквенција. Аукција за 5Г мрежу била је заправо и пре три године актуелна међутим тада је речено да није можда прави тренутак.- каже министар.

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић наводи за РТС да је до увођења 5Г мреже у Србији потребно неколико корака, те да је први направљен ове године када је парламент, на предлог Владе, усвојио Закон о електронским комуникацијама који дефинише постојање тих мрежа следеће генерације и обавезу да свим грађанима обезбедимо брз и сигуран интернет.

Други корак је правилник који је од следеће недеље на јавној расправи.

“Постоји добар разлог зашто је сада рекао бих прави тренутак да полако кренемо у припрему за 5Г мрежу, очекујући да до краја 2024. дакле наредне године добијемо и прве кориснике. Један од битних разлога што нисмо раније је тај што нисмо у смислу закона и подзаконских аката били спремни. Наиме, ове године смо донели закон о електронским комуникацијама. У априлу је Народна скупштина усвојила овај закон и он је базични закон о телекомуникацијама који дефинише ову област и у складу са тим законом наредне недеље очекујем да на јавној расправи буде правилник који ће ближе одредити како ћемо радити ту 5Г аукцију”, каже Јовановић.

Што се тиче такозване предности 5Г мреже и шта ће то донети грађанима Србије министар Јовановић је рекао да ће од ње сви имати користи – и грађани и привреда али није јасно на који начин тј. шта представља ту фамозну предност.

Две ствари су битне са техничке стране. У односу на 4Г мрежу, 5Г мрежа омогућава много веће протоке када је у питању интернет, који је кључан појам у модерним телекомуникацијама. Друга по министру битна ствар је што је кашњење преноса података у тој мрежи практично сведено на минимум.

“Имамо добру 4Г мрежу и имамо одлична три мобилна оператера који се такмиче на тржишту. Република Србија је поставила такве услове, такву тржишну трку да ми извлачимо максимум из 4Г мреже. Оно што је специфичност 5Г мреже је да има много веће протоке и да је кашњење у тој мрежи практично занемарљиво. То значи да је она много више применљива у индустрији, у привреди, у развоју, иновацијама, науци, технологији, а рекао бих мало мање је значајна за грађане који већ сада са 4Г мрежом могу да прате и телевизијске канале и видео стримове”, наводи министар.

Указује да ова мрежа такође омогућава управљање роботима у индустрији што је још један доказ који говори о даљој роботизацији друштва.

“Дакле није само умрежавање и коришћење сигнала за потребе грађана и људи, већ машине, роботи, велики индустријски системи, погони, луке, користе сада 5Г мрежу и захваљујући том минималном заправо скоро никаквом кашњењу у 5Г мрежи могуће је управљати и роботима и машинама”, каже Јовановић.

Указује да је према неким проценама потребно око 6.000 базних станица за потпуну покривеност.

“Они ће сносити трошкове изградње и ту треба да кажемо грађанима да неће имати никакве додатне трошкове. Једноставно напредак науке и технологије и мрежа иде у том смеру да ће то бити трка мобилних оператера, да ће налазити нове изворе и нове услуге како ће финансирати изградњу тих мрежа. А грађани ће моћи да наставе да користе и 4Г”, каже Јовановић.