Прочитај ми чланак

Слабе тачке СНС: У ова два града неће бити избора јер је рејтинг напредњака низак

0

До краја године грађани Београда и Крагујевца изаћи ће на биралишта, док ће у преостала два највећа града, Новом Саду и Нишу морати да сачекају пролеће. Разлог за такву одлуку врха СНС и председника државе лежи у чињеници што напредњаци не "стоје" добро у овим градовима, због чега би могли да изгубе власт. Напредњаци су због тога одлучили да је боље "купити" још мало времена како би још једном покушали да стабилизују рејтинг у ова два града, чиме би спречили опозицију да преузме власт.

Данима се чекало да градоначелница Ниша, Драгана Сотировски поднесе оставку, али то се на крају није десило. Иако је постојала могућност да из тактичких разлога није објавила текст своје оставке, како би опозиција помислила да неће бити избора као што је био случај у неким другим градовима, званично потврђено је да није било оставке.

Иако ће избори бити у свим градовима и општинама у околини Ниша, у овом граду неће бити ни бирачких кутија, нити локалних изборних комисија до краја године.

Кључни разлог за одлуку врха СНС да не буде избора у Нишу лежи у чињеници да је подршка напредњацима на најниженим нивоу од 2012. године.

Према тврдњама саговорника, Нове који је упознат са истраживањима јавног мњења и политичком климом у Нишу, власт СНС и СПС има око 30 одсто подршке, што ни изблиза није довољно да се формира победничка коалиција.

„СНС има историјски ниску подршку од 20 одсто, а СПС је на 10 одсто. Јасно вам је да то није довољно да се формира власт, па је одлучено да се сада не иде на изборе. Власт има идеју да формира групе грађана до избора, који би остварили одређену подршку, а онда подржали СНС. Тако би се решио проблем мање популарности напредњака. Недавно сте видели да је и близак сарадник доктора Милића прешао у СНС. Све се то ради да би поправила популарност напредњака“, објашњава извор Нове.

Да је Ниш град који је један од ризичнијих за напредњаке, сведочи и то што је председник Александар Вучић три пута за седам дан ишао у највећи град на југу Србије. Разлог је једноставан – слаб рејтинг страначких колега.

Управо се сада популарност напредњака у Нишу подиже најавом да ће 10. фабрика доћи у град на Нишави.

„Нови Сад и Ниш најслабије тачке СНС“

Политиколог Александар Ивковић подсећа да је на парламентарним изборима 2022. године листа СНС у Новом Саду и Нишу освојила 37 одсто гласова. Саговорник Нове напомиње да је их тај резултат, већ тада, учинио наслабијим тачкама за СНС на нивоу Србије.

“Тренутно не изгледа као да је много тога урађено да се профил партије побољша у та два града – градоначелница Ниша, по оценама људи који тај град пажљивије прате, има проблем са популарношћу, а градоначелник Новог Сада, наследник Милоша Вучевића, има проблем са препознатљивошћу“, истиче Ивковић за Нову.

Поред рђавог рејтинга и пада популарности у поменута два града, Ивковић напомиње да постоји још неколико разлога због којих ће избори у ова два града бити на пролеће.

„Као што је, на пример, приметио колега Вујо Илић, СНС ће у јуну моћи да пошаље своје активисте, аутомобиле, и друга средства из општина где ће у децембру бити избори у Нови Сад, Ниш и друге градове, чиме сигурно рачунају на повећавање своје шансе за успех. Осим тога, ту је и теорија пријављивању гласача из других општина да гласају у Новом Саду, Нишу и другде. Ту могућност за Чајетину је помено и Милан Стаматовић, као једно од образложења зашто је пришао СНС-у. Мени се чини да је то вероватно могуће извести у мањем броју средина, али у више десетина општина тешко, чак и за СНС. У сваком случају, то ће бити тешко доказати“, поручује Ивковић за Нову.

Није тајна да напредњаци лоше стоје и у Новом Саду, другом највећем граду у држави. Са друге стране, у односу на Ниш, рејтинг напредњака је нешто бољи у граду на северу државе.

Део разлога за такав резултат лежи у чињеници што је председник СНС Милош Вучевић из Новог Сада.

Да СНС има проблеме да задржи власт у већим градовима потврдио је и Дејан Бурсаћ са Института за филозофију и друштвену теорију .

„Чињеница је да СНС има већи проблем у већим градовима из неколико разлога. Ту је већа концентрација опозиције, већа је продорност независних механизама информисања и социоекономска слика становништва – има више владих, људи који раде послове који нису зависни од локалне власти, па самим тим су слободнији у изражавању политчког мишљења. Велики градови због тога представљају проблематичније бојиште за власт“, рекао је Бурсаћ раније за Нову.

Коментаришући Нови Сад као град где би опозиција могла да забележи добар резултат, Бурсаћ је напоменуо да ту постоје одређени изазови за опозицију.

„Први изазов, који се конкретно односи на Нови Сад јесу структурални проблеми. То је град који није издељен на општине, ви имате градско подручје на којем живи 400.000 људи и где СНС бољом организацијом у приградским деловима успева да намакне довољно гласова да би победили, иако редовно губе у урбанијим деловима града“, поручио је Бурсаћ.