Прочитај ми чланак

Скупштина – због ДЈБ и Радуловића СНС и Вучић у паници: Поднете кривичне пријаве

0

Лидер покрета Доста је било (ДЈБ) Саша Радуловић рекао је данас да је тај покрет поднео кривичну пријаву против републичког тужиоца Загорке Доловац и председнице Уставног суда Снежане Марковић због, како је навео, невршења службене дужности.

Радуловић је на конференцији за медије у Народној скупштини навео да су Доловац и Марковић онемогућиле највише државне органе да реагују поводом „противуставно проглашеног ванредног стања које је резултирало суспензијом Народне скупштине“.

Он је рекао да је од уводјења ванредног стања суспендована Народна скупштина а да је један човек противуставно преузео надлежности Народне скупштине и тиме, како је навео, извршио државни удар.

„Уставна обавеза Републичког јавног тужиоца и председнице Уставног суда је да реагују и заштите уставни поредак Србије“, навео је Радуловић.

Он је казао да су народни посланици ДЈБ изнели усмени, а затим и писани захтев републичком јавном тужиоцу и председници Уставног суда, да се изјасне у вези са поступањем председника Србије, председнице Владе и председнице Народне скупштине приликом проглашавања ванредног стања мимо Народне скупштине и Устава Србије, али да на те захтеве није одговорено.

Радуловић је оценио да су Доловац и Марковић на тај начин омогућиле „масовно кршење људских права свих грађана“ и тиме извршиле кривично дело злоупотребе службеног положаја, као и кривично дело кршења закона од стране судије и јавног тужиоца.

Према његовим речима, сутрашња седница парламента заказана је после притиска Немачке и Европске уније.

Он је запитао у чему је разлика данас и пре месец када је одлучено да скупштина не може да се састане.

Радуловић је навео да се за сутрашње заседање на дневном реду „тражи да скупштина потврди све одлуке које су до сада донете“.

„Једна од скандалозних ствари је да је Влада донела одлуку о ребалансу буџета и тражи од Скупштине да потврди одлуку“, навео је лидер ДЈБ и додао да Влада не може да одлучује о ребалансу буџета.