Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА ВОЈВОДИНЕ Усвојена одлука о традиционалном грбу и застави

0

Посланици Скупштине Војводине данас су већином одлучили о увођењу такозваног традиционалног грба и заставе Покрајине, који ће се убудуће истицати поред већ постојеће заставе и грба Војводине.

v

Скупштина Војводине, Фото: Ненад Михајловић

Посланици Скупштине Војводине данас су већином одлучили о увођењу такозваног традиционалног грба и заставе Покрајине, који ће се убудуће истицати поред већ постојеће заставе и грба Војводине.

За усвајање грба и заставе гласало је 90 посланика, против је било шест, а уздржаних 13 посланика.

За су гласали посланици коалиције Српске напредне странке, коалиције Социјалистичке партије Србије и посланици Савеза војвођанских Мађара.

У име предлагача, професор Правног факултета Слободан Орловић рекао је да доношењем одлуке Скупштина Војводине извршава обавезу коју је сама себи прописала пре две и по године.

„Било би идеално да Војводина има један грб, али о томе можемо разговарати у будућности“, рекао је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Председник посланичке групе Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Бранислав Богарошки рекао је да предложени симболи нису традиционални, јер су били у незваничној употреби мање од месец дана, у време Револуције 1848. године.

„Ови симболи су неутемељени у историји, у хералдици и исфорсирани су. Покрајински симболи би требало да обједињују и уједињују, а не да стварају нове размирице“, казао је Богарошки и додао да ће та странка гласати против одлуке.

Покрајински посланик ЛСВ Бојан Костреш рекао је да је пропуштена прилика да се представници грађанске и националне опције договоре о традиционалним симболима Војводине.

По његовим речима, с обзиром да су предложени традиционални симболи из времена Мајске скупштине у Сремским Карловцима, одржане 1-3. маја 1848. године, онда по тој логици Скупштина Војводине треба да расправља и о традиционалном уставу и пасошу Војводине, јер је и о томе било речи на Мајској скупштини, с које су представници Срба из Угарске упутили захтев Бечу за аутономију и одлучили да прогласе Српску Војводину.

„Међутим, усвајањем ових симбола долазимо у ситуацију да подсећамо поражену страну да је била поражена. И не само то, него ћемо им и казну наплатити ако ту заставу не окаче. Није то добро. Сигуран сам да то није била намера, али плашим се да ће ово наставити да раздире наше друштво“, рекао је Костреш.

Шеф посланичке групе Српске напредне странке Миленко Јованов рекао је да су ЛСВ и претходна власт имали и више него довољно времена да за договор о традиционалним симболима и додао да је садашња власт обавезна да их усвоји.

Посланица Покрета „Доста је било“ Светлана Козић казала је да су историчари потврдили да је реч о наметању симбола који никада нису били традиционални у Војводини.

Шеф посланичке групе Српске радикалне странке Дјурадј Јакшић рекао је да ће СРС гласати за традиционалне симболе, а заложио се за укидање званичног грба и заставе Војводине, за које је рекао да их је „октроисао ДОСманлијски режим“ 2002. и 2004. године.

„То су Чанкови, лигашки симболи, које народ није прихватио. Ми то никада нисмо доживљавали као заставу, већ као најобичнију крпу“, казао је Јакшић.

Скупштина Војводине данас је усвојила и Извештај о извршењу Покрајинске скупштинске одлуке о буџету АПВ за 2016. годину у периоду јануар – јун 2016. године.

На дневном реду су и Предлог покрајинске скупштинске одлуке о жалбеној комисији АП Војводине, Предлог покрајинске скупштинске одлуке о Јавном предузећу за просторно и урбанистичко планирање и пројектовање Завод за урбанизам Војводине, Извештај о раду и завршни рачун Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима за 2015. годину.

На дневном реду су и Предлог споразума о сарадњи Војводине и Управе Алматинског региона из Казахстана, Предлог одлуке за разрешење директора Гаранцијског фонда Војводине, Предлог одлуке о именовању директора Гаранцијског фонда Војводине.