Прочитај ми чланак

Скупштина – Ванредна конференција: Дачић уводи нова правила у Парламенту Србије

0

Колегијум Скупштине Србије утврдио је на данашњој седници, у уторак 3. новембра, правила о унапређењу рада, а нека од њих су да нема више доношења закона по хитном поступку, осим изузетака кад су у питању интереси државе, као и да закон у буџету више неће бити спајан са другим тачкама двевног реда, изјавио је данас председник парламента Ивица Дачић.

Он је, на конференцији за новинаре, најавио да ће, уколико Влада Србије ове недеље донесе предлог закона о ребалансу буџета, следеће седмице требало да буде одржана седница Скупштине на ту тему, и са двоструким временом за расправу.

Дачић није могао да прецизира када ће на дневном реду бити измене закона о чувању становништва од заразних болести, који се најављује у медијима, објашњавајући да то зависи од Владе, када ће га дати у процедуру, али да сигурно неће бити спајан са расправом о ребалансу буџета.

Према његовим речима, Колегијум Скупштине, који чине председник, потпредседници и шефови посланичких група, сагласио се око динамике рада, а један од закључака је повећана активност одбора, који ће морати да разматрају не само пристигле законске предлоге, него и „одређена актуелна питања“ из области за коју су надлежни, а мораће и да о сваком закону организују јавна слушања.

Договорили смо се да расправа на седницама Скупштине буде ефикаснија и да се трудимо да дижемо углед парламента. На редовним седницама Колегијума анализираћемо све што може да се поправља, поручио је Дачић.

Он је, на питање о порукама представника Европске уније о наставку међустраначког дијалога у Србији, одговорио да прво мора да се упозна са обавезама које Скупштина има тим поводом, шта подразумева друга фаза и ко све у њој учествује, јер су се околности промениле.

После доношења буџета разговараћемо са представницима европских институција, да видимо који би били даљи кораци у свему томе. Није хитно да се сад о томе расправља, пошто су парламентарни избори за две године. У међувремену је формирано и министарство које се бави дијалогом, објаснио је Дачић.

Како је нагласио, није реално очекивати да до краја године почну било какве активности на том плану, јер рад парламента није условљен тиме, „нашу агенду сами правимо“.