Прочитај ми чланак

Скупштина усвојила закон којим се омогућава да београдски и локални избори буду 2.

0

Посланици Скупштине Србије изгласали су измене и допуне Закона о локалним изборима којима се омогућава да локални избори буду спојени са већ расписаним београдским изборима 2. јуна.

Од присутних 204 посланика за измене и допуне Закона о локалним изборима гласало је 165 посланика, против је било 26 посланика, двоје је било уздржано док 11 посланика није гласало.

Седници нису присуствовали посланици коалиције НАДА.

Заседање на ком се расправљало о овим изменама почела је јуче у 11 часова, а расправа о закону у начелу и расправа о амандманима завршена је око 22 сата и 20 минута.

Седница на којој је једина тачка дневног реда предлог измена и допуна Закона о локалној самоуправи сазвана је на предлог 187 посланика власти и дела опозиције.

Изменом закона омогућено је да већ расписани избори за градску власт Београду, буду одржани и у другим локалним самоуправама где избори нису били одржани 17. децембра 2023. године.

У образложењу предлога за промену Закона пише да се он доноси због динамике одржавање избора и седница локалних самоуправа.

Тако ће се рок за расписивање локалних избора померити са 120 на 150 дана пре истека мандата да би се обезбедило истовремено расписивање избора.

Предложено је и да од дана расписивања до дана избора не може проћи мање од 30 дана, уместо 45 како пише у актуелном закону.