Прочитај ми чланак

Скупштина: Уместо на седницу напредњаци отишли у ресторан да једу и пију! (ВИДЕО)

0

Почетак седнице скупштине Србије о смени министра унутрашњих послова Братислава Гашића одложен је за сутра, након што је услед недостатка кворума седница одложена за 13 сати.

Посланици власти нису обезбедили 84 присутна посланика за почетак седнице.

Применом електронског система утврђено је да је у сали присутно 78 посланика, укључујући, и како је рекао председник Скупштине Владимир Орлић, бар 20 посланика владајуће већине, тако да се нису стекли услови за почетак седнице.

Како смо незванично сазнали у скупштини, не постоји ни једна посланичка група опозиције која је бојкотовала данашњу седницу, већ се из сваке групе по неко није појавио.

Орлић је најпре одложио почетак седнице за 13 сати критикујући опозицију која је тражила седницу, „а није нашла за сходно да присуствује почетку седнице“.

На седницу је требало да дође и председница Владе Србије Ана Брнабић.

Овлашћени предлагач за формирање анкетног одбора који треба да утврди чињенице и околности које су довеле до масовних трагедија, шеф посланичке групе Зелено леви клуб Радомир Лазовић захвалио је јуче свима на учешћу у расправи.

Анкетни одбор треба да утврди безбедносне околности које су довеле до трагедија, допринос медија у томе, улогу образовног система, као и деловање надлежних институција пре и после трагедија.

Поновио је захтеве са протеста “Србија против насиља”, међу којима је укидање националних фреквенција ТВ Пинк и ТВ Хепи, смена чланова РЕМ-а, смена руководства РТС-а и друго.

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић казао је јуче да постоји подршка за формирање анкетног одбора, али је приметио и да је посланички клуб “Уједињени” приликом пријаве за дискусију навео да ће говорити против тог предлога, а истовремено су изразили жељу да буду на челу тог одбора.

Јанко Веселиновић о одлагању седнице за смену Гашића: Посланици владајуће већине у ресторану и по ходницима, нису се одазвали ни на звонце

Чињеница да је СНС, својим коалиционим партнерима, данас онемогућио заседање тако што није дао кворум за почетак рада скупштинске седнице о предлогу опозиције за смену министра полиције Братислава Гашића доказ је да је СНС изгубио политички компас, наводи Јанко Веселиновић, лидер Покрета за преокрет, и посланик Уједињених у Скупштини Србије.

Он у саопштењу додаје, да посланици СНС-а и партија коалиције нису ушли у салу када је требало да се утврди дневни ред, односно ушло је тек неколико посланика.

„До сада се ретко дешавало, код нас али и у упоредној пракси, да странка на власти опструише рад парламента по дневном реду за који је и сами гласала. СНС се у последње време служи разним смицалицама које не припадају начину политичке борбе карактеристичан за владајућу странку. Прво је владајућа већина занемарила законску обавезу да пролећно заседање започне првог радног дана у марту, па је почетак тог заседање каснио месец и по дана. Затим су посланици већине на притисак опозиције прихватили седници на којој се разматра одговорност за велике трагедије које су задесиле Србију у којима је живот изгубило 17 младих људи, а 20 рањено да би након треће тачке дневног реда покушали да прекину седницу и само због новог притиска опозиције та седница је настављена“, описује он.

Према његовим речима, посланици владајуће већине данас су се за време почетка седнице налазили у ресторану и по ходницима и овога пута се нису одазвали ни на звонце јер им је претходно наређено да не улазе у салу.

„Ово показује да СНС-у није стало до државе јер је ова седница, која није одржана, коштала грађане Србије преко 2 милиона динара. Посланици су стигли из разних крајева Србије, од Суботице до Косова и Метохије и платили превоз“, указује Веселиновић.

Он закључује да је можда СНС данас побегао од опозиције и разговора о смени министра Братислава Гашића али да неће побећи од протеста грађана против насиља и одговорноси за стање у друштву.