Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА СРБИЈЕ: СНС „украо“ време опозицији и донео буџет из џепа народа

0

Скупштина Србије усвојила је у начелу Закон о буџету за 2018. годину. За усвајање тог закона у начелу гласало је 147 посланика, док је против било 12.

Претходно су посланици у Скупштини Србије потрошили време намењено за расправу у појединостима о предложеном државном буџету за 2018. годину, тако да о поднетим амандманима није ни било речи.

Време од 600 минута је потрошено после три дана расправе о првим тачкама дневног реда које се тичу ребаланса државног буџета за 2017. година, а утрошила га је углавном владајућа већина, образлажући више од 300 готово истоветних својих амандмана.

Појединим посланичким групама и овлашћеним представницима посланичких група остало је свега још неколико минута који им припадају на основу броја посланика у парламенту. Ти минути су посланичке групе „чувале“ не би ли успеле бар нешто да кажу о буџету за наредну годину.

На основу тога реч су накратко добили Саша Радуловић, шеф посланичке групе Доста је било, и Срђан Ного, заменик шефа посланичке групе Двери, који су критиковали буџет и власт. Они су негодовали због тога што је онемогућена расправа у појединостима о најважнијем законском предлогу – државном буџету, а Радуловић је поновио да ће „због крађе времена“ поднети кривичну пријаву.

– Пратили смо излагања посланика СНС-а и бележили смо времена и утврдили да краду време на сваком амандману. Покушавају да на два закона који нису најважнији на дневном реду украду највише времена. Краће говоре од два минута, колико је предвиђено по амандману, а председавајући бележи као да је пуна два минута потрошено. Покушао сам да укажем на то, председавајући ме је прекинуо усред излагања. Утврдили смо да је у уторак највише времена украдено од 18 до 20 сати и по говорнику су крали 30 до 50 секунди, а то је кривично дело. ДЈБ ће поднети кривичну пријаву против свих који краду време – рекао је Радуловић.

Власт повукла амандмане

Лидер Нове странке Зоран Живковић изјавио је да су посланици добили предлог буџета који је „тајна“ и додао да је буџетски календар „гурнут у страну“. На питање да ли су посланици владајуће коалиције повукли своје амандмане, Живковић је одговорио потврдно рекавши да је то „циркус“ о коме он говори јер, како је објаснио, „ако не би гласали за своје амандмане испали би смешни, а ако би гласали ‘за’, то би онда било против става владе и буџет би пао“.

Опозиција, каже Живковић, може да изабере две ствари – да остави ‘кловнове да остану сами у циркусу'“ или да настави да се бори у парламенту док за то постоје минимални услови.
– Мислим да наша одлука треба да буде ово друго – рекао је Живковић.

Ђорђе Вукадиновић из Клуба самосталних посланика поручује да је на делу опструкција каква до сада у српском парламенту није виђена.

– Управо ових дана у Скупштини Србије присуствујемо нечему историјском, први пут у историји овог парламента гледамо како власт врши опструкцију тако што упорно образлаже бесмислене амандмане. Ово је доста редак, готово јединствен случај чак и у парламентима широм Европе, а грађанима треба да буде јасно да се може догодити да Скупштина оконча расправу а да ниједан амандман о буџету за 2018. годину не дође на дневни ред, јер се расправа о амандманима прекида кад се време потроши – рекао је Вукадиновић новинарима у Скупштини Србије.

Буџет из џепа грађана

Саша Радуловић је оценио да је Влада Србије направила велике уштеде и смањила дефицит на погрешан начин што највише кошта грађане. Дефицита не би било да се није посегло у џепове грађана и привреде. Он је казао да држава води погрешну економску политку и да држава има огромну потрошњу због „неспособних“ партијских кадрова. Радуловић сматра да је буџетом могло да се предвиди враћање плата и пензија које су смењене, да је било могуће уврстити и бесплатне уџбенике за основне и средње школе, али да то није учињено јер министарства воде неквалификовани кадрови.

Срђан Ного је истакао да владајућа већина жели да онемогући расправу у појединостима о буџету да би прикрила реално стање и реалне статистичке податке о реалном животу грађана у Србији. Он је ценио да су уштеде у буџету направљене „преко леђа грађана“, узимањем од плата и пензија и порезима.