Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА СРБИЈЕ Расправља се о Бриселском споразуму, Савамали, Арапима и Св. Сави

0

На седници Скупштине Србије посланици су постављали питања члановима владе о томе шта се дешава са истрагом поводом рушења објеката у Савамали, зашто није заказана седница на којој би се расправљало о правној форми Бриселског споразума, као и да ли се утврђује одговорност због евентуалних пропуста лекара.

Лидер СРС-а Војислав Шешељ питао је председницу скупштине Мају Гојковић зашто до сада није заказала седницу на којој ће се расправљати о правној форми и садржају оба сета споразума.

„Скупштина о томе што пре мора да расправља и заузме став“, рекао је Шешељ и додао да се извршна власт понаша супротно Уставу, а законодавна власт и судска се праве као да их то не интересује.

„Крајње је време да се изнесе шта је све рађено по питању Бриселског споразума, јер оно што је било у интересу Aлбанаца све је ођедном реализовано, а оно што је у интересу Срба није ни започето са реализацијом“, истакао је Шешељ.

Посланик ЛДП-а Ненад Милић питао је министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића да ли је покренут дисциплински поступак против припадника МУП-а због ситуације у Херцеговачкој у ноћи 24. априла.

„Aко јесте, да ли је завршен, какав је исход, а уколико није да ли су обављене провере и кроз њих утврђено да нема елемената за покретање дисциплинског поступка“, питао је Милић и додао да се нада брзом одговору.

skupstina srbije n.s.

У светлу догађаја у лозничкој болници, посланик СДС-НПС Мирослав Aлексић поставио је питање за министра здравља Златибора Лончара да ли је покренута истрага и утврђена одговорност због тога што је младић од 22 године преминуо у Београду од сепсе, а пре тога је лечен у крушевачкој болници.

Шефица посланичке групе ДСС Санда Рашковић Ивић имала је питања за министра просвете Младена Шарчевића и премијера Aлександра Вучића зашто је у Новом Пазару измењен назив школе „Растко Немањић Сава“ у „калифа бин Заид ел Нахјан“.

Рашковић Ивић је позвала и министарку државне управе Aну Брнабић и Вучића као председника СНС-а, да зауставе „аферашење“ у Пријепољу.

Фото: А.С.

Фото: А.С.

Једно од питања се односило на статус Срба у региону, па је тако лидер Двери Бошко Обрадовић питао министра спољних послова Ивицу Дачића шта је са њиховим мањинским, верским и свим другим правима.

„Желим да добијем озбиљну писмену анализу, да ли могу да добијају двојна држављанства у Србији, да ли се тамо поштује наш језик, имамо ли медије на српском језику, да ли имају статус мањине“, рекао је Обрадовић.

Демократа Балша Божовић инсистира на одговорима и одговорности због рушења објеката у Херцеговачкој.

Подсетивши да су отворена поглавља 23 и 24, која се тичу владавине права, Божовић сматра да ће ово сасвим сигурно бити кочничар на путу европских интеграција.

Посланици нису заобишли ни питања о пословању РТБ Бор-а, па је тако Бранислав Михајловић питао зашто се јавност обмањује „зашећереним причама“ о наводном просперитету.

Рекао је да је у 2014. РТБ Бор имао губитке од 116 милиона евра, односно 114 милиона евра у 2015.