Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА СРБИЈЕ РАСПРАВЉА о пронађеном оружју, државном удару, Ђукановићу …

0

Скупштина Србије наставила је данас рад обједињеном расправом о пет споразума и уговора који се тичу зајмова, а на дневном реду је и потврђивање споразума о оснивању Фонда за западни Балкан. Посланици, као и сваког уторка, постављају питања члановима владе.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Посланици су желели су да буду информисани о пронађеном оружју у Јајинцима, какав је епилог „државног удара“, да ли универзитети поштују закључак Одбора за образовање у вези са продужетком школовања Болоњцима…

Посланик ДСС Ђорђе Вукадиновић поставио је питање МУП-у у вези са проналаском оружја у Јајинцима, рекавши да би о томе желео да буде обавештен „као осредњи таболид“.

„Ако сваки таблоид може да спекулише да ли је напад био планиран зољом, да ли је у питању блиндирано возило, онда ваљда и ми као посланици имамо право на макар толико информација“, рекао је Вукадиновић.

Вукадиновић је питао и да ли су министри који су тај случај, по њему искористили за „додворавање премијеру“, и који су се утркивали да укажу да је то био покушај атентата, свесни последица таквих изјава.

Председница парламента Маја Гојковић је Вукадиновића пре него што му је дала реч, питала да ли је у посланичком клубу ДСС, на шта је он одговорио потврдно.

Шеф посланичке групе СРС Војислав Шешељ питао је зашто Влада Србије није упутила оштар демарш поводом, како је рекао, незаконитог и безразложног хапшења 20 држављана Србије у Црној Гори.

Према Шешељевим информацијама, 11 њих је јуче ослобођено оптужби за тероризам, остале су оптужбе за криминално удруживање, троје се гоне под сумњом да су терористи, а један од њих је полицијски генерал у пензији.

„Чини ми се да је политика владе да се брани Мило (Ђукановић), коме су дани одбројани, а не наши држављани који су невино похапшени“, рекао је Шешељ.

Он је питао и када ће влада поднети предлог Скупштини да се отвори расправа о учлањивању Србије у евроазијски економски савез, односно Евроазијску Унију.

„Са руске стране постоји иницијатива, потребна је сагласност Београда, а Београд очигледно влада оклева“, рекао је Шешељ.

Посланик ЛДП Ненад Милић каже да није задовољан одговором тужилаштва поводом, како је рекао, тзв.државног удара и зато је данас поновио питање, да ли је било дестабилизације уставног поретка, да ли су поднете кривичне пријаве, против којих лица…

Он је питао и председницу парламента да ли може да заштити достојанство скупштине тако што ће обезбедити да надлежни органи одговарају посланицима на питања.

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић имао је питање за министра просвете Младена Шарчевића поводом закључка скупштинског одбора за просвету који се односио на то да се Болоњцима продужи школовање наредних годину дана без реуписа и додатних трошкова.

Обрадовић тврди да је Универзитет у Београду одбио да спроведе ту препоруку.

Такође, желео је да зна ко је одавао државне тајне и којој служби о чему је недавно било речи на конференцији за новинаре премијера Александра Вучића, подсетивши на случај хапшења Момчила Перишића.

Каже да се у том случају знало и ко шпијунира и коме одаје државне тајне, и с тим у вези је питао када ће бити враћена казна за издају и велеиздају.