Прочитај ми чланак

Скупштина Србије: „После Шешеља бићете први који ће бити избачен из Скупштине“

0

Посланици у Скупштини Србије настављају данас расправу, а на дневном реду биће разрешење министра привреде Радета Басте. Након што је претходне недеље окончана расправа о смени министра Братислава Гашића, остала је још једна тачка како би се завршило треће ванредно заседање. Све информације са данашње седнице пратите у блогу уживо на Нова.рс.

Развој догађаја:

15:38

Стефановић: 8,5 милиона евра народних пара за ваших 14.000 документованих ботова

Стефановић је рекао да је ова влада прва у историји Србије која је за сада документовано ангажовала око 14.000 ботова, који су у јавним предузећима, школама, на буџету…

„Да би грађани разумели, кршите законе ове земље, јер сте довели људе у школе, музеје, галерије, скупштине општине…, који за плату ботују и пишу народу Србије да му је боље него што јесте. Ви сте прва влада која даје државне паре да би неко убеђивао сопствени народ да му је добро. 8,5 милиона евра народних пара месечно дајете за ваших 14.000 за ваших до сада документованих ботова“, рекао је посланик „Уједињених“.

15:30

Стефановић подсетио на речи о Басти

Борко Стефановић је рекао да је ова влада све само осим уиграног тима.

„Подсетићу на речи из новембра 2022, које су изнели представници владајуће коалиције. ‘Раде Баста има огромно привредно, а то што је спортиста само је плус’. А друга упечатљива реченица, ‘аплаудирајте људи, дошао је министар’ и ‘да знате министре Мали да је Раде Баста привредник преко 20 година и биће вам од користи’. Могуће да је и дотични министар и мислио да ће моћи да обавља своје активности у ресору, да је Влада, као што је прокламоновано, наставила европски пут. Можда је он човек наивно веровао да ће тако бити. Веровао је у то да је добро бити у власти, бити министар“, рекао је Стефановић.

Он је додао да је Влада већ сменила 10 одсто својих министара.

13:41

Новаковић: Нећемо гласати ни за, ни против смене министра Басте

Посланик Народне странке Борислав Новаковић рекао је да се нешто чудно десило у вези са случајем министра Басте.

„Народна странка неће гласати ни за, ни против разрешења Басте. Нас ово питање чини равнодушним. Ваша је ствар шта се дешава у вашој коалициј, ви се спорите и делите. Мислим да је цео случај Баста попримио чудан ток. Вучич је изговорио да док Ана Брнабић хоће да трпи Басту, нек га трпи. Он је то изговорио 4. априла, а Брнабић је реаговала 22. јуна. Поставља се питање шта се десило између 4. априла и 22. јууна када се доноси одлука да за Басту нема места у Влади. У руци држим допис који је Раде Баста упутио Ани Брнабић, који је датирао на 11. мај, а који је писарници заведен 17. маја и у ком као министар привреде изражава негодовање спрам могућности да се донесу измене и допуне о планирању и изградњи. Тог, 17.маја Брнабић добија допис министра привреде где он нескривено каже да се он не слаже. Такве измене отварају могућнистуи епохалне корупције. Ваш иритира једино ваш капацитет да крадете“, рекао је Новаковић

13:32

Зеленовић: Орлић јасно рекао да ће наложити да се Ћута врати у салу

„На седници колегијума договорено је, а то је Орлић јасно рекао, да ће он наложити обезбеђењу да се Ћута врати у салу. Последња одлука Орлића била је да он се врати у салу. Човек који седи у сали и зове се народни посланик има право да говори. Техничка је ствар да ли је то вама јављено. Што се нас тиче, не постоји одлука о удељењу са седнице“, рекао је посланик Зеленовић.

13:27

Лутовац: Бастина главна квалификација је та да је био вођа батинаша на промоцији књиге Горана Весића

Председник Демократске странке (ДС) Зоран Лутовац каже да је главна квалификација министра Басте била та што је био вођа батинаша на промоцији књиге Горана Весића.

„Брнабић је морала данас да буде овде, а не да нам пошаље министра без портфеља. То је непоштовање грађана и Народне скупштине… По чему је министар Баста заслужио да буде министар привреде. Чули смо много тога данас, али изгледа да му је главна квалификација била што је био вођа батинаша на промоцији књиги Горана Весиаћ испред галерије Прогрес. Тада су физички насрнули на људе који су протестовали. Он нема никакве квалификације за министарско место, што важи и за остатак Владе, нарочито за премијерку Брнабић. Басту не смењујете због његовог рада, већ његових изјава“, истакао је Лутовац.

13:21

Ћута: Орлић повукао меру да ме удаље се седнице, а Вучићев водонаша Зукорлић ми не да реч
Народни посланик Александар Ћута Јовановић каже за Нову да он протестује испред стола председавајућег јер се крши Пословник.

„По члану 113 Пословника нико не сме да ми одузме реч, а на колегијуму са Орлићем који је одржан чуо сам да је он повукао меру мог удаљавања са седнице. Он је рекао да ће укинути ту меру, тако су ми рекли људи који су били на колегијуму, а Зукорлић нема појма. По том члану 113 Пословника мера одузимања речи важи само за дан седнице на којој је изречена. Овај водоноша Вучићев не зна пословник, прети. Дакле, само тај дан важи одузимање и примена мере, већ сутрадан не важи“, казао је Јовановић за Нову.

12:32

Ћута поново пришао столу, инсистира да добије реч

Након паузе обратио се и министар Ђорђе Милићевић, након чега је опет настао проблем јер Ћута тражио реч.

Он је пришао столу и инсистирао да говори, а Зукорлић је од обезбеђења тражио да помери Јовановића.

Столу је пришао и посланик Зеленовић.

У једном тренутку председавајући Усаме Зукорлић рекао му је да ће бити први којем ће бити избачен из Скупштине.

„Проучите пословник“, одговорио му је Ћута.

12:21

Зукорлић одредио паузу

Након мањег вербалног сукоба између власти и опозиције, потпредседник Скупштине и председавајући Усаме Зукорлић одредио је паузу.

12:16

Ћута тражи реч, иако му је Орлић одузео прошле недеље

„По ком основу ви мени забрањујете да говорим. Зашто ми не дате реч. Зашто ми браните да говорим“, рекао је посланик Ћута Јовановић и пришао столу председавајућег на којем је био Усаме Зукорлић, који је мењао Владимира Орлића.

11:56

Зеленовић: Седница служи само да се купи време, власт нема појма шта је државни интерес
Небојша Зеленовић из посланичке групе „Морамо-Заједно“ рекао је да ова тачка дневног реда служи само да се одужи седница, како би грађани изгубили интересовање.

„Нисам знао да представници других држава долазе на ноге председнику Вучићу, молим да се то објасни. Ово није заиста расправа о министру Басти, већ је ово тачка која је требало да купи време да се седница одужи и да се изгуби интересовање људи око тога ко је одговоран због трагедија које су нам се десиле. Предложена је ова тачка тачно између 7. и 8. протеста, што је интересантно, када је протест почео да се шири по Србији јер сте се ви из власти уплашили. То су прави разлози на ову тачку на дневном реду, а захтеви су да се смени РЕМ, да се укину таблоиди, да се националне фреквенције одузму Пинку и Хепију, да се поднесе одговорност људи у РТС и да то буде на овој седници Скупштине. Сада 95 одсто људи зна за протесте… Овде се често помиње Европски пут Србије, баш стреловито напредујемо тамо. Ви из власти се много трудите да стигнете тамо, ви немате појма шта је државни интерес. Како се Орбану исплати да уведе санкције Русији, па како то да се свима исплати само нама не. Почните људима да говорите истину“, рекао је Зеленовић и још једном позвао на одржавање међународне конференције о статусу Косова.

„Чекајте, нисам чуо никакву понуду осим куповине времена. Тако купујете време са протестима, а оно не ради за Србију и њене грађане… Да ли ви видите ви у каквом апсурдној позицији држите нас недељама, имате бесмислена образложења, купујући време против својих грађана који вам кажу да не може више овако. Шта је финале свега овога, па како ћете да погледате грађане у очи када им кажете да сте за увођење санкција и да је сада нешто друго национални интерес“, додао је он.

11:37

Палма: Није нас преварио ЦВ Радета Басте, већ његово понашање

Лидер Јединствене Србије и посланик Драган Марковић Палма, који је искључио Басту из странке рекао је да све њих преварило понашање Радета Басте, а не цв који је неупитан.

„Не улазећи шта је Баста радио пре него што је ушао у политику, али он је имао своју компанију коју је продао. Када је био директор топлане, није било проблема са грејањем и на време је обављен ремонт. Како је он предложен за министра привреде. Ми не желимо да једно причамо, а друго радимо. Ја сам такав човек, тако сам рођен да нећу рећи да ме Русија сада везала и да је друга моја кућа Русија, али нису само политички разлози због којих треба да сарађујемо са Русијом попут економских. Погледајте само цену гаса у Србији, извоз и слично. Да ли би сутра престао рат између Украјине и Русије када бисмо увели санкције. Па, наравно да не. ЦВ нас није преварио, већ понашање Радета Басте. За све његове изјаве говорио сам му нема ја, па ја. Него ја испред Владе као ресорни министар. Шта је још проблем? Проблем је некада када човек у континуитету наноси штету која се зове Србија, да онај ко га је предложио тражи његову смену“, навео је Марковић.

11:25

Посланик Ненад А. Митровић поднео оставку

Посланик Српске напредне странке (СНС) Ненад А. Митровић поднео је оставку на посланичко место у Скупштини.

Његову оставку прочитао је председавајући Владимир Орлић.

11:16

Обрадовић: Двери ће гласати за смену Басте

Лидер Двери Бошко Обрадовић рекао је да ће ова странка и његова посланичка група гласати за смену Басте.

„Српски покрет Двери одмах након изласка Радета Басте у јавност са тражењем да се уведу санкције Русији, реаговао је тражио да Баста поднесе оставку. Због тога ћемо и гласати за његову смену. Зашто овде није данас премијерка Ана Брнабић, да нам одговори на питање што је Басту уопште предложила за министра и овде нема министра Басте. Он има право да одговара на наша питања и о крајњем случају да се се брани. Он је једна веома интересантна политичка култура која говори о кадровима власти… Он завршава мастер студије економије на Универзитету у Новом Саду што нема везе са Универзитетом, већ завршава Привредну академију у Новом Саду која је иначе легло сумњивих диплома. Након тога, запошљава се у МУП-у од 1998. до 2005. године, где нема ниједан податак шта је радио“, истакао је Обрадовић.

Он је подсетио на друге детаље из његове каријере, између осталог и када је као директор „Београдских електрана“ честитао амбасадору Кристоферу Хилу на постављењу у Србији.

„Да ли је тачно да је кабинет Радета Баста закључан, да су упали људи… То је ваш министар привреде, ви сте га хвалили и изгласали за министра привреде. Ко је њега уопште и предложио и да ли ће тај предлагач преузети одговорност за лоше изборе. Јединствена Србија га се одрекла, нема веће политичке преваре да пре избора обећавате једно, а после избора радите друго. Ко је штитио Басту до сада и да ли је он злоупотребио своју позицију да формира политичку странку и пропаганду против државе Србије. Сада покушавате да увалите опозицији, препакованог и редизајнираног. Е нека хвала, задржите га“, наставио је он.

10:49

Јованов: Вучић нема везе са Бастом, оптерећени сте њиме

Шеф посланичке групе СНС Миленко Јованов реплицирао је на говор посланика Ђорђа Павићевића и одговорио му да је „говор извукао из буџака“.

„Они (опозиција прим. аут) су толико оптерећени Вучићем, да не може ни ова расправа да прође без помињања њега, а он човек нема везе са тим. Понављам, Вучић нема везе са овим, Павићевић је из буџака извукао говор и прочитао који нема везе са дневним редом. Али ако је за похвалу, барем данас не причају о црној хроници“, истакао је Јованов.

10:44

Павићевић: Нико не воли санкције, али зар није Вучић рекао је да питање тренутка када ћемо их увести

„Наша брига је како се спроводи спољна политика, за коју Влада каже да је креира, али и то какве се одлуке доносе, на пример у погледу санкција. Моје питање је да ли је став министра Басте у супротности са политиком Владе према санкцијама. Тачно је да нико не воли санкције, али председник је рекао да је питање тренутна када ћемо морати да их уведемо, односно када то буде погађало нашу привреду и грађане. Овде се не ради о принципијалном неслагању, већ је само ствар неслагања око тога да ли је наступио трнеутак да се уведу санкције“, рекао је посланик Ђорђе Павићевић.

10:32

Милићевић: Сваки члан Владе мора да поштује политику коју смо дефинисали

Министар без портфеља и тренутно в.д. министра просвете Ђорђе Миилићевић рекао је сваки члан Владе мора да поштује јасну политику која је дефинисана.

„Ми смо народ који нешто другачије наспрам осталих држава у Европи сагледава ефекат репресивне политике и санкција према Русији јер смо више од деценије били под санкцијама. Јако добро знамо да санкције нису пут да се дође до мира и стабилности и компромисних решења, за тако нешто је потребан дијалог. Захваљујући оваквој политици председника и Владе Републике Србије успели смо да задржимо јасну, државотворну политику. Србија није марионетска држава, води независно унутрашњу и спољну политику“, истакао је Милићевић у уводном излагању и додао:

„Влада је колективни орган, који има јасно дефинисану политику и зато је важно да сваки члан Владе поштује јасно дефинисану политику“, подвукао је Милићевић.

10:11

Посланици данас о смени министра Басте

Предлог за разрешење министра привреде у скупштинску процедуру је упутила премијерка Ана Брнабић на иницијативу Јединствене Србије (ЈС) и Социјалистичке партије Србије који су Басту и предложили за члана Владе.

У захтеву Јединствене Србије који је упућен премијерки се тражи да се Баста, имајући у виду да је странка донела одлуку да се он разреши са свих страначких функција, смени и са места министра привреде.

Председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма је навео да је Басти дат рок да поднесе оставку на функцију министра, а као разлог се наводи његова изјава да Србија треба да уведе санкције Русији и да сви министри у Влади Србије треба да се придруже протестима у Београду.

10:09

Скупштина није изгласала смену Гашића, Ћута искључен са седнице

Од 192 присутна посланика на седници Скупштине, за смену министра Гашића гласало је 37 посланика, а против 148 посланика. О смени Гашића није гласало седам посланика.

С обзиром да за смену Гашића није гласало више од половине посланика, Народна скупштина није изгласала неповерење министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу претходне недеље.

Седницу је обележила бурна расправа, а са последње расправе искључен је народни посланик Александар Јовановић Ћута.