Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА СРБИЈЕ: Напредњаци се иживљавају над опозицијом

0

Кампање више нема, избори су окончани, а владајућа коалиција у Скупштини Србије чини све да видљивост опозиције у парламенту сведе на минимум. Напредњаци су и овог пута применили опробани рецепт - поднели су 350 готово идентичних амандмана, чиме ће онемогућити опозиционим посланицима да учествује у расправи.

На дневном реду прве редовне седнице Скупштине Србије је више од 30 законских предлога, а расправља се о предлозима закона о странцима, безбедности у саобраћају, националном ДНК регистру, граничној контроли, полицији, јединственом матичном броју грађана… И супротно уобичајеној пракси, више амандмана на досада представљене законе, који су стигли из Владе Србије, поднела је владајућа коалиција.

Како СНС кроји амандмане?

А како то изгледа када посланичка група СНС-а жели да „мења“ Владине предлоге закона?

Више од 30 посланика напредњака поднело је по 10 амандмана на Предлог закона о странцима, а када се они упореде разликује им се само крај реченице.

Тако је на пример Дубравка Филиповски (СНС) предложила следећи амандман: „Закон о странцима треба да омогући будућим инвеститорима у Републици Србије брже добијање потребних личних докумената у циљу економског развоја и побољшања кадровских ресурса“.

И њен колега из СНС Миодраг Линта готово исто: „Закон о странцима треба да омогући будућим инвеститорима у Републици Србији брже добијање потребних личних докумената у циљу економског развоја и побољшања услова живота избеглих и расељених лица“.

Марко Атлагић такође има сличну верзију амандмана, у којем на крају реченице стоји „развоја система образовања Републике Србије“.

И код осталих посланика СНС који су поднели амандмане наводи се слично, а на крају реченице пише: „бољег приступа финансијским ресурсима“, „окончања сиромаштва“, „унапређења пољопривреде“, „у циљу развоја недовољно развијених подручја и повећања инвестиција у пољопривреди“, „у циљу равномерног регионалног развоја“…

Исти посланици су на сличан начин подносили и друге амандмане.

Па тако у другом амандману истог предлога закона Верољуб Арсић наводи: „Овај закон примењује се на страна лица која својим пословањем треба да помогну побољшање пословне климе и економски развој Републике Србије“.

Његов колега Владимир Орлић такође у другом амандману предлаже следеће: „Овај закон примењује се на страна лица која својим пословањем треба да помогну развој Републике Србије“.

Александар Мартиновић наводи све исто, али на крај реченице ставља да је циљ закона „јачање безбедносних структура Републике Србије“.

И све то тако још 30-так пута.

„Немамо појма зашто су нам амандмани идентични“

„Блиц“ је питао посланике напредњака зашто су подносили готово идентичне амандмане?

Миодраг Линта, који је и председник Коалиције удружења избеглица, прво је рекао да су се у посланичком клубу СНС-а договарали око тога, а онда да не зна шта су његове колеге из странке предложиле.

– Нисам упућен и не бих то коментарисао. Могу само да говорим о оном што сам ја предложио и о чему сам доносио одлуку – каже за „Блиц“ Линта.


Владимир Орлић такође тврди да не зна какве су амандмане поднеле његове колеге. Звучи невероватно, будући да је текст свих оних који су их подносили готово идентичан.

– Не могу да причам о томе, јер нисам видео шта су посланици СНС путем амандмана предложили – каже за „Блиц“ Орлић.

Ристичевић: До сада смо били као глинени голубови

Нешто искренији, чини се, био је Маријан Ристичевић, из Народне сељачке странке, који је такође поднео готово идентичне амандмане као и посланици СНС.

– До сада смо били као глинени голубови, будући да се на расправи о амандманима обично више чује опозиција. А мој став је да боље да они мене слушају него ја њих – каже за „Блиц“ Ристичевић.

Он тврди да није било никаквог договора са посланицима СНС-а, као и да они имају право да подносе идентичне амандмане!

– Не разумем у чему је ту проблем. То што подносимо исте амандмане значи да исто размишљамо – наводи Ристичевић.

По амандману два минута

Према Пословнику Скупштине Србије, сваки посланик добија два минута за предлагање сваког амандмана, што значи да би само посланицима напредњака и њиховим партнерима требало близу 12 сати да све што су предложили и образложе.

Ипак, о амандманима је могуће расправљати максимално 10 сати, а из тога произилази не само да за парламентарце из редова СНС неће бити довољно времена, већ и да опозиција неће доћи до речи.

Ово није први пут да владајућа коалиција предлаже готово истоветне амандмане. У децембру прошле године на буџетске предлоге закона поднели су више од 320 амандмана, али су их повукли пред само гласање.