Прочитај ми чланак

Скупштина – скочили посланици СНС: Млади Шешељ им објаснио да су НАТО плаћеници

0

Током Четврте седнице Другог редовног заседања Народне скупштине Србије у 2019. години, у понедељак, 28.10.2019, водила се расправа о односу Владе Србије према евро-атланским интеграцијама и Руском хуманитарном центру. Том приликом опозициони народни посланик Александар Шешељ, критикујући ресорна министарства између осталог рекао:

„Прво, што се тиче те мантре која је некада долазила од демократа, а сада долази од непредњака, последица политичке идеологије тј. политичке максиме, да Европа нема алтернативу и онда се све у тој перцепцији схвата као напад не ЕУ, као на напад на нешто што је свето, да је нека бластемија, да се у то не дира, јер, забога, од тога зависи наша будућност.

То није тачно да ми не можемо да се одрекнемо европских интеграција. Зашто не бисмо могли? Ако може један мали Исланд од 300 хиљада становника да донесе једну суверену одлуку која је исто тако земља која има важан геополитички положај као што је Србија, може да донесе суверену одлуку да европске интеграције нису у њиховом националном интересу, како онда може да буде било каква разлика са Србијом?

Са друге стране, једно од поглавља јесте усаглашавање безбедносне и спољне политике са ЕУ, тренутна европска политика према Русији, а таква ће бити бар у ближој будућности јесте режим санкција. То је један од степеника који ће Србија морати да прихвати уколико не да жели чланство, већ уколико жели да наставља пут европских интеграција. Европска унија нам отима КиМ. Европска унија је главни спонзор косовске независности. Европска унија је инсталирала Еулекс на Косово који треба да служи изградњи косовских институција. Европска унија схвата Косово као независну земљу. У потписивању правно-обавезујућих споразума са тзв. Косовом омогућиће се чланство у УН КиМ, тј. републици Косово. То је оно што нам долази од стране ЕУ. Не може да буде исто да се неко бори за нашу државности, за нашу будућност, за нашу бољу економију и сарадња са ЕУ пре свега из њиховог односа, а онда из компаративних искустава земаља са којима можемо да се поредимо. То су Хрватска, Мађарска, Бугарска и Румунија.

Не знам који су то наши бивши партнери, могуће да мислите на ону странку у којој сте ви некад били, али ови партнери садашњи ваши су можда, много интересантнији. На пример, Ненад Чанак познати српски патриота је коалициони партнер СНС на нивоу града Новог Сада. Можда је то неки знак у ком смеру ваша политика иде.

Што се тиче сарадње са НАТО-ом, никад се нисмо залагали за НАТО интеграције. Ми смо увек били највећи противници НАТО интеграција. Нисмо ми потписали ИПА и СОФА споразуме којима се НАТО војницима даје дипломатски статус да имају такав статус који није био предвиђен за немачке војнике током Другог светског рата и Тројним пактом. Данас такав статус имају НАТО војници у Србији.

Ми смо се залагали за давање дипломатског статуса припадницима Руско-српског хуманитарног центра у Нишу, ми смо као српски радикали прикупили на територији АП Војводине више од 30.000 потписа за оснивање још једног таквог центра, а ви сте били против тога. Тога толико о НАТО интеграцијама и ко се за НАТО залаже.”