Прочитај ми чланак

Скупштина: Синиша Мали вређао посланике – опозиција тражи његову оставку одмах

0

Скупштина Србије и данас заседа, четврти дан заредом. Посланици би требало да расправљају о предлогу буџета за 2023. годину, међутим, расправа се претходних дана највише водила око тога што се опозицији не дозвољава да преда захтеве за допуну дневног реда и зато што им је велики број амандмана одбијен, без икаквог образложења. Због тога су посланици опозиције јуче два пута протестовали у скупштинској сали, тако што су се окупили испред стола председавајућег са подигнутим пословницима, након чега је одмах проглашена пауза.

На заједничкој конференцији за новинаре у Скупштини Србије представници више опозиционих посланичких група најавили су да су почели са процедуром интерпелације, односно квалификованог посланичког питања, након што је министар финансија Синиша Мали изнео оптужбе на рачун посланика опозиције.

Председник Демократске странке и посланик Зоран Лутовац рекао је да су већ покренули процедуре за интерпелацију, која подразумева расправу у пленуму о министру финансија Синиши Малом.

„Непосредан повод јесте обраћање потпредседника Владе Србије и министра финансија Синише Малог који се недолично понео у Скупштини Србије и том приликом увредио посланике, унизио Скупштину и наставио са својим непристојним понашањем“, рекао је Лутовац новинарима.

Лутовац је на конференцији поново цитирао изјаву Синише Малог:

„Да ли сте људи ви свесни шта радите? Да ли сте ви свесни не само да лажете, него колико уништавате своју земљу и радите против ње као да вас неко стварно вероватно плаћа да то радите, треба да вас је срамота.“

Лутовац је истакао да је Мали овом изјавом за народне посланике рекао да су „лажови, страни плаћеници и издајници“.

„Његово понашање је било потпуно недолично, све време је био на телефону, није гледао оне који му се обраћају, а потом се овако недолично обраћао посланицима. Прикупићемо довољно потписа и спровести даље процедуре“, најавио је Лутовац и додао:

„Тражићемо од Владе Србије да се изјасни да ли су ово лични ставови министра финансија или је то и владин став. Тражићемо или да буде разрешен или да поднесе оставку.“

Посланик Народне странке Владимир Гајић рекао је да ће сакупити 50 потписа посланика како би покренули интерпелацију.

„То је наша обавеза да им не дозволимо да наставе са таквим понашањем… Та интерпелација може теоретски гледано да води и до смене министра финансија, наравно нисмо толики оптимисти, али хоћемо да укажемо на бахато понашање тог човека“, поручио је Гајић.

Иначе, интерпелација прво иде на Одбор за уставна питања, па када прође тај одбор председник Скупштине је дужан да без одлагања питање достави Влади, након чега се чека одговор Владе Србије, а иза тога иде расправа, односно посебна седница у парламенту.

18:52

Миленко Јованов понудио своју оставку

Након што је Оленик негирао наводе Миленка Јованова, шеф напредњачке посланичке групе у Скупштини Србије понудио је и своју оставку.

„Ако је нетачно све што сам рекао, ја вас позивам да извадимо листинге. Нудим оставку ако се покаже да није тачно да нисте долазили на седницу од понедељка до данас, да нисте били дуже од два сата у систему и да нисте били на седници Одбора за уставна питања када се расправљало о амандманима. Ако се покаже да није тачно оно што сам рекао водите ме одмах на писарницу и подносим оставку. Код нотара ме водите“, рекао је Јованов.

Оленик је понудио своју оставку ако Јованов буде дао једно образложење за одбацивање амандмана.

18:47

Оленик: Оно што ради владајућа већина у Скупштини је политичко насиље

Посланик у Скупштини Србије Александар Оленик критиковао је одбацивање 80 амандмана опозиције без, како је казао, образложења, оцењујући то као „политичко насиље“.

„Политичко насиље је много опасније од било ког другог облика насиља. Одбацили сте 80 амандмана без образложења, а да нисте написали шта је спорно. Али пошто нисте образложили то, управо зато је то политичко насиље и зато вас то толико жуља“, рекао је Оленик.

Миленко Јованов критиковао је Оленика да наводно није био на седници Одбора за уставна питања на којој се расправљало о амандманима.

„Ви свратите понекад у Скупштину, па се питате шта се дешава, па ми сада треба Вама да дајемо сиже шта се дешава, а да нисте били нили на седници, а нисте послали ни заменика“, рекао је Јованов.

„Ви своје амандмане нисте бранили, нема насиља“, додао је још Јованов.

Оленик је на ово одговорио:

„Једино у шта је у праву био Јованов током излагања јесте да сам адвокат, а оно што ви радите јесте политичко насиље“.

18:28

Посланици опозиције покренули интерпелацију због изјаве Синише Малог

На заједничкој конференцији за новинаре у Скупштини Србије представници више опозиционих посланичких група најавили су да су почели са процедуром интерпелације, односно квалификованог посланичког питања, након што је министар финансија Синиша Мали изнео оптужбе на рачун посланика опозиције.

„Непосредан повод јесте обраћање потпредседника Владе Србије и министра финансија Синише Малог који се недолично понео у Скупштини Србије и том приликом увредио посланике, унизио Скупштину и наставио са својим непристојним понашањем“, рекао је Лутовац новинарима.

„Његово понашање је било потпуно недолично, све време је био на телефону, није гледао оне који му се обраћају, а потом се овако недолично обраћао посланицима. Прикупићемо довољно потписа и спровести даље процедуре“, најавио је Лутовац и додао:

„Тражићемо од Владе Србије да се изјасни да ли су ово лични ставови министра финансија или је то и владин став. Тражићемо или да буде разрешен или да поднесе оставку.“

Опширније читајте у посебној вести.

18:21

Миленко Јованов критиковао Дарију Кисић Тепавчевић

Миленко Јованов је оптужио посланика Зечевића да је опсовао Верољуба Арсића из СНС-а.

А затим је замерио и министарки за демографију Дарији Кисић Тепавчевић.

„Псује мајку, али мајке су светиње, Арсићева мајка није светиња“, рекао је Јованов о Зечевићу.

„Госпођо министарка, од Вас очекујем да када се вређају посланици да онда прекинете говор, ако очекујете од нас да Вас подржавамо у Скупштини и да гласамо за Ваше предлоге, а не да се понашате као да се ништа не дешава у сали, као да сте дошли да дате одговор на питање, а то што нас вређа, то нема везе. Па није важније одговорити посланику који нас вређа, већ указати посланику на то што ради“, рекао је Јованов и затражио да се Зечевић санкционише.

Председавајућа Снежана Пауновић је рекла да није чула да је Зечевић опсовао мајку Верољубу Арсићу.

17:46

Зечевић (Заветници): Планирате да градите ауто-пут “Карађорђе”, а ни пројекте нисте урадили
Народни посланик странке Заветници др Зоран Зечевић говорећи о томе како влада занемарује регион Шумадије одакле долази, је указао да за ауто-пут „Карађорђе“ који влада планира да ради, нису урађени ни пројекти.

“Питам министра Весића (Горана) када ће железницом да повеже Тополу и Аранђеловац, Аранђеловац са Младеновцем, па ми немамо ни прикључке на ауто-пут”, истакао је он.

Али сте нам, додао је он, „замазали очи тако што сте милионе и милионе скркали у болницу у Аранђеловцу“ и сада нико нема петљу да дође и објасни грађанима како се отвара та здравтсвена установа.

17:00

Опозиција тражи смену Синише Малог

Посланици дела парламентарне опозиције затражиће од Владе Србије хитну смену министра финансија Синише Малог, због изјаве да опозиција ради против сопствене државе и да је за то неко са стране плаћа.

Оцењено је да је та изјава цртање мете опозицији и да би влада требало да се изјасни да ли и она стоји иза ставова Малог, или је то његово издвојено мишљење, пише Данас.

16:10

Алексић: Синиша Мали човек који воли станове, да је среће не би ни био министар.

„Поднео сам амандман којим се органичава могућност одлучивања Синиши Малом. Он је човек познат као неко ко воли станове, апартмане, неко ко је умешан у највећи број афера. Да је среће, он не би ни био министар, а ви сте му дали могућност да одлучује о распоређивању две трећине буџета…Данас је извређао све нас посланике када је рекао да примамо новац. Ако сматрате да сам било шта рекао лоше или нетачно, позивам вас да заједно направимо анкетни одбор и испитамо све чињенице везане за војску“, подвукао је Алексић.

16:05

Потврђене оставке четири посланика са листе СНС, положене заклетве нових посланика
Четири посланика са листе СНС и њених коалиционих партнера положила је данас заклетве у Народној скупштини.

14:07

Проглашена пауза у трајању од сат времена

Председавајућа Снежана Пауновић прогласила је паузу у трајању од сат времена.

13:57

Министар Мали тврди да опозиција добија паре за оно што прича, посланици бурно реаговали
Реагујујући на говор посланика Алексића, министар Мали је рекао да је срамота шта опозиција прича да и вероватно добија паре за то.

„Јесте ли ви свесни шта радите? Ширите дефетизам, јесте ли свесни колико лажете и радите против своје земље, па као да неко, а вероватно вас и стварно плаћа. Треба да вас буде срамота. Поносни смо на нашу војску и војнике и чуваћемо Косово“, рекао је Мали, после чега је добио огроман аплауз посланика власти, али и негодовање посланика опозиције.

Убрзо је уследила опомена за опозицију од стране председавајуће Снежане Пауновић, али су посланни

„Ти да устанеш и да се извиниш, је л’ ти јасно. На шта то личи, бре“, рекао је посланик ДС Миодраг Гавриловић након говора Синише Малог.

И посланик Странке слободе и правде (ССП) Борко Стефановић рекао је министру Малом да прешао све границе, те да би требало да се извини за своје понашање којим је увредио посланике опозиције.

13:42

Алексић: Нема пара за војнике, али има за најсавременију опрему за прислушкивање

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић рекао је да је у овом моменту 7.500 војника распоређено дуж границе са КиМ.

„На стању је масован одлив војске, а жао ми је што министар Вучевић није ту јер видим да се од јучерашњег обраћања није вратио у салу. Мој амандман везан је за то да се припадницима војске повећају плате за минимум 30 одсто, а на делу је и масовна злоуптреба војске која служи за кампању ове власти и Александра Вучића. Њих 7.500 је сада распоређено дуж линије са Косовом и Метохије и држе их у тактичко борбеним групама. Врло добро зна и министар одбране каква је попуњеност бригада у војсци Србије, због чега она није оперативно оспособљена. Њима то и није битно, па покушавају да то реше тако што ће у војску да шаљу све оне који нису служили војску а имају до 40 година. Шта ради Ђура Јованић, шеф ВБА? Прогања опозицију. Пара за војнике нема, али има најсавременије опреме за прислушкивање“, рекао је Алексић и додао:

„Слободан Тешић сада продаје и богати се као ваш кадар, он продаје по дампинг ценама а у томе му помажу Ненад Милорадовић, сива еминенција Министарства одбране, Ђура Јованић из ВБА, као и Брана Простран који је пријатељ породице Вучић. Он са њима путује, прави зграде, он заједно са свима вама уништава одбрамбену индустрију Србије“, казао је Алексић и подсетио на случај полицијског инспектора из Крагујевца Милана Вукомановића који је истраживао послове везане за Слободана Тешића.

13:30

Јованов поручио да ће тек одмотати клупко око Вељка Беливука

Шеф посланичке групе СНС Миленко Јованов рекао је да ће сви који су довођени у везу са Вељком Беливуком одговарати, али да ће се тек видети колико ће се клупко одмотати.

„Ова власт је стрпала Беливука у затвор, она му и суди. Сада имамо прилику да видимо делове његове одбране и у скупштини, нажалост од оног који позива да председников брат и син заврше у шахти као Гадафи. Има да одговарају они (Беливукова група), а докле ће клупко да се одмота, то ћемо да видимо… Разумем нервозу јер знам у ком правцу иде одмотавању клупка, а то значи да ће и његова одбрана бити раскринкана у том систему”, рекао је Јованов.

12:50

Миливојевић поклопио бесрамног Бакареца у Скупштини

Посланик Демократске странке (ДС) Срђан Миливојевић одговорио је Небојши Бакарецу из СНС који је упутио опозицији 24.000 пољубаца.

12:10

Зеленовић: Људи можда одлазе из земље јер министарка правде ломи колач на слави СНС

Посланик и копредседник странке „Заједно“ Небојша Зеленовић осврнуо се јучерашњу изјаву министра Селаковића који је навео да би жене требало да рађају четворо деце. Он се осврнуо и резултате пописа становништва, које јавност још увек чека.

„Предложио сам да се новац за делегацију која иде у Јапан на сајам преусмери на младе и науку. Јуче смо чули једно интересанатно становишите министре за породице, али ја мислим да он човек не зна где је кренуо. Велики број људи одлази, ми немамо резултате пописа, да ли је недостаје 650.000 људи или можда милион. Запрепастио сам се што сам чуо од министра да свака жена треба да има четворо деце, што је по мени погрешан приступ. Треба да поставимо питање зашто људи одлазе из Србије. Можда зато што ће истући њих или њихову децу када крену у школу. Можда одлазе зато што министарка правде ломи колач на слави СНС. То је јасан сигнал где иде наше правосуђе“, рекао је Зеленовић.

11:51

Ћута се жали да га сексуално узнемиравању Атлагић и Ристичевић

Народни посланик Александар Јовановић Ћута рекао је да му посланици власти, Марјан Ристичевић и Марко Атлагић шаљу еротске покрете.

„Морам да вам се пожалим, угрожен је ред и мир на седници. Од када сам дошао на скупштину, посланик Атлагић (Марко) ме фиксира и упућује еротске покрете ка мени, а у томе му се придружује и Марјан Ристичевић. Ја не знам шта је са њима, молим вас да ме заштитите, не знам ни одакле им мој телефон, је то иде дотле да ми Марјан Ристичевић шаље еротске поруке. Молим вас да ме заштитите“, рекао је Ћута.

На овај говор гласно су се насмејали и посланици Марјан Ристичевић и Марко Атлагић, али нису реаговали.

Убрзо је након тога Јовановићу одузета реч.

11:27

Синиша Мали срамно поручио посланици: „Лупетаре, лупетарум“

Министар Синиша Мали обратио се посланицима и одговорио на неке раније говоре, али се и директно обратио Драгани Ракић.

“Док сам ишао у пету гимназију имао сам професорку латинског језика и кад год нисам имао шта да кажем нешто сам измислио и она би би рекла: Лупетару, лупетарум,седи. Па ћу ја уваженој посланици (Драгани Ракић) да кажем лупетаре, лупетарум. А знате зашто? Зато што недељама добацујете о стварима о којима уопште не знате. Континуирано спомињете моје учешће у приватизацији НИС-а, стално лажете, а овде наводно говорите о некаквом континуитету“, казао је Мали.

11:19

Орлић опомиње опозицију, на добацивања посланика власти нем

Председавајући Владимир Орлић већ неколико пута усмено је опоменуо опозиционе посланике да не добацају док говоре посланици власти.

Иако је очигледно да се исто дешава док говоре посланици опозиције, Орлић на те опаске није реаговао. Идентична ситуација виђена је претходних дана током заседања.

11:15

Стигао и Миленко Јованов, већ почели напади на опозицију

Шеф посланичке групе СНС Миленко Јованов каснио је на почетак заседања, али у свом првом обраћању већ је почео да напада опозиционе народне посланике.

“Данас сам имао прилике да сазнам да сам ја као студент приватизовао ливницу у Кикинди, ја нисам веровао шта сам чуо. Некако се десило да амандман да се овај амандман односи на студенте, а ја као студент приватизовао ливницу. Грађани Кикинде врло добро знају да је мој отац радио у тој ливници, а ви да ишта желите да знате ви бисте се распитали о свему томе. Чак 18 година траје завера како сам ја као приватизовао ливницу, па ја сад треба да се пријавим И идем у затвор. Она (Ракић) не зна ни колико има фабрика у Кикинди који су недавно купили те погоне”, рекао је Јованов и поручио посланици Ракић:

„Госпођо Ракић, грађани вас не знају ни у Кикинди, ни у Вршцу. Где сте лидерко, јесте прешли цензус? А, није више смешно више? Овако ће свака лаж да прође“, навео је Јованов.

11:05

Бакарец говорио о насиљу опозиције у парламенту

Посланик СНС Небојша Бакарец упитао је када ће одговарати посланици опозиције који спроводе насиље у Народној скупштини.

„Питам Владу, Министарство правде, Повереницу за равноправствост и надлежно тужилаштво какав је њихов према насиљу опозиције у Скупштини. Део опозиције је изазвао низ скандала који је углавном повезан са насиљем. Више пута осуђивано лице Борислав Новаковић покушао је да се обрачуна са господином Миленко Јовановим… Посланица опозиције Драгана Ракић 8. новембра добила је три претње, а у пролазу је покушала да испровоцира и удари Миленка Јованова. Он се није ни померио. Госпођа Ракић нема ни основно знања, нити зна ко је министар у неком ресору… Зоран Лутовац и Драгана Ракић су шестог децембра у згради Скупштине рекли да ће нас јурити по улицама, а Лутовац је након тога претио да ће ударити шамарчину Миленку Јованову. Из свега што сам навео видимо да је једини циљ опозиције да се дестабилизује Србија и да се на силу дође на власт“, казао је Бакарец.

10:50

Грбовић: Да ли су Тања Мишчевић и Марко Благојевић гласали за то да Вулин буде на челу БИА

Председник Покрета слободних грађана Павле Грбовић рекао је да би било добро да се да званичан одговор државе да ли је Србија стала иза декларације која је усвојена у Тирани.

“Било би добро да о томе не сазнајемо из медија, већ да добијемо информације које су потпуно поуздане. Имам питање и за премијерку Ану Брнабић, а то је којим критеријумима се водила када је за директора БИА поставила Александра Вулина. Желео бих да упитам и одређене министре како су гласали, ево на пример Тању Мишчевић јер је више пута Вулин рекао да је против уласка у ЕУ. Занима ме како је гласао и Марко Благојевић”, рекао је Грбовић са скупштинске говорнице.

Грбовић је питао и председавајућег Владимира Орлића када ће расписати конкурс за место Заштитника грађана, имајући у виду да је Зорану Пашалићу мандат истекао још летос.

10:34

Ракић (ДС): Селаковић да се извини грађанима Србије, пребројавао ко колико има деце
Посланица Демократске странке (ДС) Драгана Ракић упитала је када ће се министар Никола Селаковић извинити грађанима Србије због јучерашњег говора у Народној скупштини.

“Он је пребројавао ко колико има деце, хвалио се да он има троје и учинио да се свако осећа лоше ко има мање од троје деце или нема уопште. Оптужио је жене да су криве због беле куге, он је то рекао. Ширио је дезинформације јер је рекао да је за жене оптимално да имају четворо деце. Да ли то значи да смо ми које имамо мање оптималне уколико имамо мањне од четворо деце”, рекла је Ракић.

10:13

Почело заседање

Председавајући Владимир Орлић рекао је да постоје сви услови да се настави са заседањем, чиме је седница званично почела.

Министар Вучевић бранио Звонка Веселиновића

Посланик Народне странке Борислав Новаковић навео је јуче шта би се све могло изградити од новца који је предлогом буџета предвиђен за изградњу Националног фудбалског стадиона. Том приликом је говорио и о повезаности државе са контроверзним бизнисменом са КиМ Звонком Веселиновићем, због чега је ушао у расправу са министром одбране Милошем Вучевићем. Опширније у посебној вести.

09:53

Протест опозиције

Посланици опозиције изашли су на почетку јучеаршње седнице испред стола председавајућег држећи у рукама пословник Скупштине Србије.

„Тражимо повреду пословника. Зашто ово радите, чему насиље?“, питао је посланик Демократске старнке Срђан Миливојевић потпредседницу парламента Сандру Божић која је у том тренутку председавала Скупштином Србије.