Прочитај ми чланак

Скупштина – Мариника показала документ – Вучић и Дачић угрозили безбедност Србије

0

Нота упозорења амбасаде САД нашој земљи пре више месеци уручена је лично министру спољних послова, Ивици Дачићу, а у њој се изричито наводи да је деловање Слободана Тешића (трговина оружјем) директна опасност по међународну стабилност и безбедност - рекла је потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић.

– Оно што се наводи у овој ноти упозорења је такође, цитирам, санкционишући га 2017. године, министарство финансија САД навело је да би он уговарао наоружање са разним државама директно или индиректно давао мито званичницима и финансијску помоћ. Сходно томе, кажу из амбасаде, цитирам „и даље смо забринути због приступа и утицаја овог лица (Слободана Тешића) у политичком систему Србије и то не иде у прилог препоруци Србије у чланство у Васенарском аранжману. Васенарски аранжман важан је због тога што се њиме контролише систем извора наоружања широм света и Србија већ годинама преговара улазак у његово чланство, а управо је Слободан Тешић тај због којег је то немогуће и управо су политичке везе Слободана Тешића, његов утицај на ову власт довеле у овом тренутку до негативне пепоруке да Србија постане чланица Васенарског аранжмана – рекла је Тепић, која је упутила и питања председнику Србије, Александру Вучићу.

– После свега овог морам да питам истог тог Александра Вучића, шта ћемо сад? Ко је сад издајник? Ја, коју недељама лажно оптужујеш, нападаш да сам издајники да износим неистине због тога што упорно ове податке и чињенице приказујем забринута за нашу националну безбедност или ти Вучићу који си убацио Тешића у државну делегацију, обезбедио му да посредује у трговини наоружањем на сумњив и коруптиван начин довео и нашу земљу у проблематичну ситуацију због те ваше везе и, како САД сматра, утицајем Слободана Тешића на политички систем у Србији. Да ли смо ми ти који желимо да нанесемо штету, или си ти тај – питала је Тепић.

САД увеле санкције лицима из Србије због трговине оружјем

Потпредседница Странке слободе и правде имала је питања и за министра спољних послова Ивицу Дачића.

– Зашто сте прикривали овај документ толико месеци? Зашто сте се правили да он не постоји. Како је могуће да такав неки човек од министра спољних послова добије нови дипломатски пасош – питала је Тепић, и додала да све ово указује да је мозак ове хоботнице и ове операције – упропаштавање наше наменске индустрије да би се она сутра приватизовала, нико други до Александар Вучић.

– Ови други су само извршиоци. Случај „Гим“, трговина утицајем, без обзира на насрећни извештај и закључак Агенције за борбу против корупције такође је врло проблематичан – рекла је Тепић.

Она је подсетила да се све што је месец и по дана износила јавно показало као истина, и да је 29. октобра из Скупштине обавестила грађане Србије да је по личном налогу Александра Вучића један од најсумњивијих трговаца оружјем на свету – Слободан Тешић убачен у српску делегацију, српско-либијску и да је тај Тешић седео раме уз раме са највишим генералима.

– Обавестила сам јавност да се Вучић са Тешићем појавио тада на свечаној вечери у Дому гарде. Изнела сам такође и индиције да је након убацивања Слободана Тешића најпре у ову делегацију а потом и у пословање трговине наоружањем између Србије и Либије убачен са својом фирмом са Кипром „Карсо“ дошло до отмице двоје наших службеника у амбасади Републике Србије у Либији, који су потом и страдали, а 2017. је дошло до убиства амбасадора Србије у Либији Оливера Потежице. Истакла сам такође да се 2017. најдиректније Слободан Тешић ставио у службу Александра Вучића, односно да је у његово име донирао и представљен тада као привредник из Београда тракторе и још нека возила несрећним људима на Косову и Метохији – рекла је Тепић.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!