Прочитај ми чланак

Скупштина: Данас гласање о министарствима (Видео – о чему уствари расправљају посланици)

0

POSLANICI

(Танјуг, Бета, ФоНет, РТВ)

Завршена расправа у Скупштини Србије Скупштина Србије завршила је вечерас расправу о амандманима на измене Закона о министарствима, о којима ће гласати данас у 10 сати.

Након тога, почеће нова седница на којој ће, како је агенцији Бета рекао председник Скупштине Србије Небојша Стефановић, бити констатоване оставке министара који више неће бити у Влади. Посланици ће на тој седници расправљати и о саставу сталних делегација Скупштине Србије у међународним парламентарним делегацијама.

Изменама Закона о министарствима предвиђено је да Влада после реконструкције има 18 министарстава док ће министарство привреде и финансија бити раздвојено на два ресора. Вада је одбила све амандмане, опозиција је критиковала предложени закон, „штуре биографије“ појединих кандидата за нове министре. Полемика и због непознанице ко ће бити нови министри из СПС-а.

Илић: Није добро делити Министарство финансија и привреде

Шеф посланичке групе УРС Владимир Илић изјавио је данас да би за економску стабилност у Србији било боље не раздвајати Министарство финансија и привреде.
„Србија се налази у тешкој економској и финансијској ситуацији и логично је било да се та два министарства споје.
Тако је требало да остане и у будућности, јер замислите хипотетичку ситуацију да су та два министра у конфликту, што није редак случај“, рекао је Илић.
Према његовим речима, та два ресора нису спојена због тога да би их водио Млађан Динкић, већ да би се водила координисана политика у те две области.
„Бојим се да ће раздвајањем министарства бити веома тешко направити баланс неопходан за вођење једног и другог министарства“, рекао је Илић, и додао да досадашњи позитивни помаци у економској политици показују да је одлука да се финансије и привреда обједине у једном министарству била оправдана.
Он је истакао да се подела тог министарства не може објаснити начелом рационалности, које је апострофирано у закону о министарствима.
Бабић је рекао да седницу на којој ће бити констатоване оставке „реконструисаних“ министара очекује у четвртак, а већ од петка и почетак расправе о влади.
После тога следи полагање заклетве и нови кабинет може да почне да ради, рекао је Бабић, који је уверен да ће тај посао бити завршен до краја седмице.

Измене и допуне Закона о министарствима, између осталог, предвиђају раздвајање Министарства финансија и привреде на два одвојена министарства, допуну надлежности Министарства спољних послова када је реч о дијаспори и Министарства правде и државне управе у вези са електронском управом.

Министар правде и државне управе Никола Селаковић рекао је приликом образлагања измена закона у понедељак, у парламенту, да се новим Законом о министарствима стварају законске претпоставке неопходне за спровођење потребних промена у државној управи, пре свега министарствима.

Помозите рад Србин.инфо! Да и даље останемо независни, српски, православни, анти-глобалистички сајт.

Селаковић је објаснио да је раздвајање Министарства финансија и привреде на два засебна министарства у складу са уставно-правном и управно-правном традицијом у Србији.

Када је реч о допуни надлежности у министарствима спољних послова и правде, то је учињено због њиховог рационалнијег и ефикаснијег функционисања, рекао је Селаковић.

Реконструисана Влада Србије, како је предвиђено овим законом, имаће 18 министарстава.

На измене и допуне Закона о министарствима посланици ЛДП, УРС, ДС и посланик Риза Халими уложили су око 30 амандмана, а на то законско решење амандмане неће подностити ДС С, ЛСВ, Заједно за Србију и СВМ.

Међу амандманима које је уложила ЛДП је и онај којим се тражи да се најкасније до 31. октобра ове године сачини план реорганизације министарстава, укидања непотребних радних места и ефикаснијег трошења јавних средстава.

Либерали траже и да се усвоје правилници о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у складу са тим планом.

УРС амандманима тражи да се не раздваја Министарство финансија и привреде на два посебна министарства, али и да се Министарство енергетике, развоја и животне средине подели на министарство енергетике и министарство за заштиту животне средине.

У образложењу је наведено да се раздвајање на министарство енергетике и министарство за заштиту животне средине предлаже зато што спајање загађивача и оних који треба да их контролишу под исто руководство не може да обезбеди ефикаснију контролу, као и због тога што таква пракса није примећена нигде у ЕУ.

Демократе сматрају да предложене измене Закона треба поправити тако што ће се смањити предвиђени рок за доношење правилника о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места.

И ДС сматра да треба формирати министарство заштите животне средине, природних ресурса и просторног планирања, као и министарство енергетике и рударства, уз напомену да број министарства остаје исти као у предложеним изменама Закона.

Посланик Халими уложио је један амандман којим се предлаже увођење министарства за људска и мањинска права.

Посланици су прексиноћ, после више од 12 сати, завршили расправу у начелу о изменама Закона о министарствима, а почетак расправе о амандманима заказан је за подне.

Влада није усвојила ниједан амандман
Влада Србије на данашној седници није усвојила ниједан од 39 амандмана на предложене измене и допуне Закона о министарствима, речено је на седници скупштинског Одбора за правосуђе, државну праву и локалну самоуправу.

Одбор је предложио парламенту да одбије свих 39 амандмана који су стигли на предложене законске измене, али и предложио четири амандмана Одбора.

Амандманима Одбора се јасније прецизирају надлежности министарстава привреде и финансија, а у њима се између осталог наводи да ће Министарство финансија обављати надзор над радом Републичке дирекције за имовину.

Предложене амандмане Одбора је на седници тог скупштинског тела прихватио и министар правде и државне управе Никола Селаковић.

И скупштински Одбор за уставна питања и законодавство је одржао седницу на којој је оцењено да су поднети амандмани у складу са Уставом, осим три амандмана ДС за које је оцењено да су непотпуни и да нису поднети у складу са Пословником о раду парламента.

Амандмане на измене Закона о министарствима поднели су посланици ДС, УРС, ЛДП и посланик Риза Халими који је тражио оснивање Министарства за људска и мањинска права.

Стефановић: Оно што власт ради је трагикомично

Шеф посланичке групе Демократске странке Борислав Стефановић изјавио је данас да реконструкција владе, коју је окарактерисао као „ријалити шоу“, предуго траје и да је оно што власт ради „трагикомично“.
Стефановић је рекао да се још увек не зна ни ко ће бити министри у реконструисаној влади, ни који ће бити њихов програм ни шта ће радити.
„Министар правде је дошао да у име владе одговара на питања на која нема одговор.
Ако већ правите Министарство привреде треба да кажете шта ће то министарство да ради а на то нема одговора.
Хоћете ли пољопривреду да водите као до сада а имате протест пољопривредника испред владе“, навео је Стефановић.
Према његовим речима, једино што постоје су штуре биографије кандидата за министре, који су „можда стручњаци, а можда и нису“.
Он је критиковао и што „актуелна влада људе који су најзначајнији стечајни управници предлаже да воде привреду“.
Стефановић је рекао и да су новинари пре неколико дана сатима чекали испред седишта СПС да би чули имена министара која нису дочекали.
„Суштина је да они не знају шта да раде са тим људима јер је то политика судара у владајућој коалицији.
Једни су паликућа а други гасе пожар.
Једни другима подмећу пожар испод столице на којој седе и то је суштина ове власти и зато ће бити превремених избора“, сматра Стефановић.
Говорећи о амандманима које је ДС поднела на измене Закона о министарствима, Стефановић је рекао да демократе износе врло конкретне и јасне предлоге шта власт треба да уради.
„Проблем је што се они тога сете после три, четири, пет месеци што је за грађане Србије касно.
Тражили смо да се логичне целине споје као што су рударство и енергетика, подржали да се раздвоје финансије и привреде“, рекао је Стефановић.

Арсић: Имена министара СПС њихова унутрашња ствар
Српска напредна странка (СНС) није разочарана што Социјалистичка партија Србије још није одредила своје кандидате за министре јер је то унутрашња ствар те странке, рекао је данас шеф посланичке групе СНС Верољуб Арсић.

„Они се нама нису мешали у посао, нећемо ни ми њима“, рекао је Арсић новинарима у Скупштини Србије.

Говорећи о амандманима које је опозиција поднела на измене закона о министарствима, Арсић је рекао да они нису прихватљиви за СНС и да би њихово прихватање било супротно политици Владе Србије, која тим изменама закона треба да буде ефикаснија, рационалнија и штедљивија.

Арсић је рекао да је логично било раздвојити финансије и привреду у два ресора, јер је примарна улога Министарства финансија брига о пореским приходима и расходима а привреде развој и економска ситуација.

„Тешко да може један министар да обједини те две области“, рекао је Арсић поводом амандмана Уједињених региона Србије (УРС) да се та два ресора не раздвајају.

Шеф посланичке групе УРС Владимир Илић рекао је да је логично да финансије и привреда буду један ресор и изразио бојазан да ће њиховим раздвајањем бити врло тешко направити баланс у вођењу та два министарства.

Илић је додао да је образложење Владе да се ти ресори раздвајају због рационалности парадоксално јер се тако број министарстава у реконструисаној влади увећава на 18.

Он је новинарима у Скупштини Србије рекао да УРС неће гласати за измене закона а да ће тек одлучити да ли ће бити у сали када се буде изјашњавало о том предлогу.

Ђурић: Србија стигла до зида, избори одмах
Посланик Либерално демократске партије Бојан Ђурић рекао је данас да владајућа већина прави конфедерацију партијских министарстава и да је боље да се одмах иде на изборе, него да се земља даље мрцвари.

Ђурић је као скандалозну оценио изјаву шефа посланичке групе Српске напредне странке Верољуба Арсића да се та странка неће мешати у избор министара које предложе Социјалистичка партија Србије, јер се и социјалисти напредњацима нису мешали у посао.

Он је новинарима у парламенту рекао да владајућа већина брутално понижава скупштину, укључујући и сопствене посланике, јер се одлуке доносе на другим местима, а не у парламенту.

Према Ђурићевим речима, Србија је стигла до зида и три месеца колико је, према његовој оцени, остало до избора значи и губитак стотине милиона евра, па је боље одмах ићи на изборе.

Миливојевић: Зашто нема здравственог прегледа министара

Посланик опозиционе Демократске странке (ДС) Срђан Миливојевић упитао је данас зашто у предложене измене закона о министарствима није уведен обавезан лекарски преглед будућих министара.

„Што нема да су будући министри обавезни да доставе уверење о свом телесном и духовном, односно психичком здрављу. Обавеза је била код Зорана Ђинђића да сви министри прођу одређене прегледе. За управљање моторним возилом морате да извадите лекарско уверење, а управљање државом је много одговорнији посао“, рекао је Миливојевић током скупштинске расправе о изменама закона о Министарствима.

Миливојевић је истакао и да је председник Владе Србије Ивица Дачић у свом експозеу навео да ће заступати политику која неће позивати на штедњу и стезање каиша грађана, јер је „животни стандард у драстичном паду“, а да је кандидат за министра финансија Лазар Крстић прво поручио грађанима да „пробуше много рупа на каишу“.

Опозиција незадовољна што нема посебног министарства екологије

Посланици опозиције – ДС, ДСС и УРС критиковали су данас предложене измене Закона о Министарствима, незадовољни што не предвиђа формирање посебног министарства за екологију.

Посланица ДС Гордана Чомић констатовала је да се и посланици већине и опозиције слажу да је неминовно да се успостави јединствено министарство за заштиту животне средине, па се онда поставља питање зашто то није предвиђено и изменама закона о којима парламент расправља.

„Интересује ме шта нас то спречава да се формира министарство које нам је толико важно на путу за Европску унију и зато сматрам да би они који тврде да имају већину требало током гласања да подрже амандмане којима се тражи формирање посебног министарства екологије“, рекла је Чомић.

Према њеној оцени, тиме би владајућа коалиција показала приврженост ЕУ.

Да посебно министарство треба формирати, слаже се и посланица УРС Јелена Травар Миљевић, која је рекла да је нелогично да „у једном министарству, раме уз раме седе загађивачи животне средине и они који се баве њеним очувањем и контролом“.

Са таквом политиком према животној средини, додала је Травар Миљевић, не може се стићи до Европе.

Подршку скупштинским колегиницама на ту тему дала је и председница скупштинског Одбора за заштиту животне средине Милица Војић Марковић.

Војић Марковић, која је посланица ДС С сматра да је потпуно погрешно што је Влада Србије одустала од идеје формирања министарства за екологију, иако је то била једна од тема шестомесечне приче о реконструкцији.

„Запрепастила ме је реченица првог потпредседника владе Александра Вучића да влада није имала храбрости да формира јединствено министарство заштите животне средине. Зар човек који је, како је сам рекао, зајахао тигра нема храбрости за тако нешто“, питала је она.

Војић Марковић је додала и да се пита „каква то страшна звер то спречава и какав то тираносаурус вреба из мрака“.

Према њеним речима, уместо једног, сада постоје три министарства која се на неки начин дотичу заштите животне средине, као и чињеницу да нема слагања о неким важним питањима чак и у оквиру једног министарства.

Војић Марковић замерила што је пре годину дана укинут Фонд за заштиту животне средине.

У расправи су се посланици поново дотакли храста старог 600 година у месту Савинац, који се налази на траси ауто пута Београд-Прељина, на Коридору 11.

Председник странке Зелени Србије Иван Карић рекао је да му је жао што поједини посланици владајуће већине причу о храсту схватају као свој пораз истакавши да је симбол храста симбол стања животне средине.

„Економија будућности је зелена економија, али се ми не припремамо за њу, сем што много питамо о путу ка ЕУ не разумевајући процесе који се дешавају у Француској или Немачкој“, рекао је Карић.

Он је додао да „када се открије да је проблем то што Србија нема министарство, смишљаће се како да се праве пасареле око храста, али пасареле око животне средине и здравља становништва није могуће направити“.

nikola-selakovic-tanjug-tanja-valic-jpg_660x330

Селаковић: Измене Закона о министарствима нису идеалне
Селаковић је рекао да предложене измене Закона о министарствима нису идеалне, али да приказују тренутни консензус владајуће већине.

Одговарајући на захтеве опозиције да се формира посебно министарство за заштиту животне средине, Селаковић је рекао да је важније како ће неко министарство радити, него да ли ће бити издвојено.

„Нисам рекао да је закон идеалан, већ да осликава тренутни консензус политичке воље владајуће већине. Да ли има шта да му се приговори, има, далеко од тога да нема, али има и изрека ‘У туђем оку видим трун, у свом не видим колац“, изјавио је Селаковић.

Он је рекао да је пракса показала да је Србија склона формирању „мамутских министарстава“ и подсетио да је у претходној влади постојало обједињено министарство за животну средину, рударство и просторно планирање.

„Када кажете да се формира министарство за заштиту животне средине, чини се као да је некада као такво постојало, радило добро, а онда се нешто катаклизмично догодило и престало је да ради, а уствари је постојало министарство рударства, заштите животне средине и просторног планирања, такође мамутско“, рекао је Селаковић.

Он је оценио да ефикасно организована држава не треба да има гломазну владу, али ни гломазна министарства.

Селаковић се осврнуо и на коментаре посланика о храсту на траси будућег ауто-пута Београд-Прељина, у селу Савинац, и навео да га то подсећа на седницу скупштине Краљевине Србије када се говорило о изградњи пруге према југу.

„Тада су посланици устајали, причало да ће се бело млеко претворити у црно, јер ће краве јести траву поцрнелу од возова који пролазе поред пашњака, а грађани ће онда поблесавити од црног млека. Да су тако наши преци посматрали питања од значаја за државу, не бисмо имали пруге, хидроелектране, ни руднике“, рекао је Селаковић.