Прочитај ми чланак

СКУПЉАЋЕ ПОТПИСЕ: Смена Вучића тешка, али не и немогућа

0

Без обзира на тврдње опозиције да председник крши Устав Србије, тешко се може очекивати да ће садашњи председник Александар Вучић бити смењен, узимајући у обзир услове које за то треба испунити.

Према Уставу и Закону о председнику Републике, разрешење председника може Народној скупштини да предложи најмање једна трећина народних посланика ако сматра да је он повредио Устав, а поступак за разрешење покреће се већином гласова свих народних посланика. Уставни суд дужан је да у року од 45 дана од дана кад је покренут поступак за разрешење одлучи о томе да ли је председник Републике повредио Устав. Ако Уставни суд одлучи да је председник повредио Устав, председник бива разрешен ако за то гласају две трећине народних посланика. Али, ако Уставни суд одлучи да председник није повредио највиши правни акт, поступак за разрешење се обуставља кад одлука Уставног суда буде објављена у „Службеном гласнику Републике Србије“.

С обзиром на то да опозиција у Народној скупштини нема ни близу једне трећине посланика, (у најбољем случају опозиционих посланика, без радикала, има 62) опозицији је онемогућено да покрене ту иницијативу, а камоли изгласавање већином гласова покретања поступка за резрешење.

Други начин смене председника због кршења Устава, који опет долази до Скупштине је народна иницијатива. Саша Јанковић, лидер ПСГ, је на свом твитер налогу најавио да ће од јесени кренути прикупљање потписа грађана за иницијативу за смену Вучића.

„Од јесени прикупљаћемо потписе за иницијативу за његову смену због кршења Устава. Отворено преузима надлежности других државних органа и државну власт је потчинио својој странци. Неспособност и плашљивост му Устав не забрањује“, написао је Јанковић.

У ДС кажу да још ништа званично није стигло у странку и да зато о томе није било речи међу демократама. Подршка за сада једно стиже од СДС. Марко Ђуришић, функционер СДС, за Данас каже да су у тој странци „увек подржавали иницијативе за смену разних функционера ове погубне власти и сами покретали неколико њих“. „Када ПСГ то буде организовао, подржаћемо и њих“, навео је Ђуришић.

Зоран Ивошевић, професор Правног факултета Унион, објашњава да за народну иницијативу није предвиђено колико потписа треба сакупити. Након седам дана прикупљања потписа, народна иницијатива предаје се органу који о томе одлучује, а то је Скупштина. Ивошевић сматра да нема разлога да иницијатива о прикупљању потписа за смену Вучића не успе, али сумња да ће она „проћи“ Скупштину с обзиром на број посланика владајуће странке.

Бојан Клачар, извршни директор Цесида, наводи да у народној иницијативи не види потез који би суштински могао да промени било шта а још мање да смени Вучића.

– Најпре је дискутабилно да ли ће скупити за њих задовољавајући број потписа, чиме могу да пошаљу и лошу поруку бирачима. И да успеју у томе, до смене неће доћи. Ово више личи на идеју путем које желе да остану присутни у јавности, да држе тензију међу својим бирачима а не на суштинску идеју која стратешки може да угрози Вучића – закључује Клачар.