Прочитај ми чланак

СКАНДАЛ У САВЕТУ ЕВРОПЕ: Оливер Ивановић је био ратни злочинац, зато је убијен

0

Политички комитет Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ) расправљао је данас о стању људских права и безбедносној ситуацији на Косову, а први састанак са новим известиоцем за Косово Џорди Роком обележила је скандалозна изјава шиптарске посланице Самоопредељења Аиде Дергути која је поручила да је лидер ГИ "СДП" Оливер Ивановић "ратни злочинац, човек који је повезан са криминалом и да није ни чудо што је убијен".

На данашњем састанку мишљења о ситуацији на Косову размениле су српска страна и шиптарско-окупаторски посланици из Приштине, а на њему се највише говорило управо о убиству Ивановића.

– Осудили смо овај гнусни злочин и поновили захтев да се укључимо у истрагу. Нисмо прихватили да нам само достављају пробране документе – рекла је Марија Обрадовић, чланица наше делегације и потпредседница Парламентарне скупштине Савета Европе за „Блиц“ и додала да је српска страна известиоца упознала и са недавном посетом председника Србије Косову и Метохији Александра Вучића.

Српски чланови су известиоцу пренели и да је Вучић успео да умири грађане севера Косовске Митровице и да их је уверио да ће Србија наставити да им помаже финансијски.

Специјални суд коначно да почне да ради

На састанку је било речи и о Специјалном суду, а српска страна је затражила да он коначно почне да ради и осудила иницијативу 42 посланика косовске скупштине за његовим укидањем.

– Ту иницијативу смо назвали манипулацијом бриселског споразума – поручила је Обрадовић, која је навела и да је известиоцу пренето да је српсака страна све испунила и да чека да то уради и приштинска.

Осим ње, у политиком комитету ПССЕ учествује и посланик Жарко Обрадовић.

ЕУ има своје проблеме

Обрадовић се осврнула и на то што на данашњој седници није било осталих европских посланика, поручивши и да саме чланице ЕУ имају своје проблеме, те да за њих више проблем Београда и Приштине „очигледно није толико велики“.

Иначе, каталонац Џорди Рока изабран је за известиоца за Косово прошлог октобра и има две године да изради извештај о поштовању људских права, владавини права и достизању стандарда СЕ на Косову.

Овај извештај на Политичком комитету Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ) разматраће се средином године.