Прочитај ми чланак

ШИПТАРИ СЕ СПРЕМАЈУ ЗА РАТ: Запад школује војнике такозване државе Косово

0

шипци-војска

Око 1.100 одабраних припадника Косовских безбедносних снага (КБС) тренутно је на школовању и „тренингу“ на војним академијама у Немачкој, Турској, Хрватској и Македонији, како пишу косовски медији, а ускоро ће неки од њих постати кадети Вестпоинта – најпознатије и по многима најбоље војне академије на свету.

Командант косовских безбедносних снага генерал Рахман Рама истиче да се будући официри припремају за Војску која ће функционисати по стандардима НАТО-а и по моделу америчке војске, он отклања сваку могућност да ће у Косовској војсци доћи до поделе по етничкој основи. Генерал Рама упозорава да би, уколико се процедура формирања Косовске војске одужи, код војника и официра могло доћи до пада морала.

Командант КБС-а наглашава да ће, чим буде формирана, Армија Косова од министарства финансија годишње добијати 5,5 милиона евра и посебно подвлачи да је опремање хеликоптерима национално питање и да су Косовске безбедносне снаге од Турске добиле донацију у виду блиндираних аутомобила чији број ће бити повећан са додатна три милиона евра која ће бити издвојена из косовског буџета.

У новогодишњем обраћању сународницима, предесдница Косова Атифета Јахјага изразила је уверење да ће Косовске безбедносне снаге током 2016. године бити трансформисане у Војску Косова.

Извор: srbijadanas.net