Прочитај ми чланак

Шиптари на Космету куповали независност?

0

(Бета, Србин.инфо, фото: Фонет)
Бивши шеф дипломатије окупаторских власти на Космету, Скендер Хисени, јавно је признаон да се до појединих признања Косова стигло подмићивањем, што су приштинске власти негирале.

„Држава Косово не треба и не би смела да се гради на неистинитим и фалсификованим премисама, као што су разна обећања за инвестиције и помоћ“, рекао је Хисени, пренео је данас приштински дневник Коха диторе.

Међутим, заменица Хашима Тачија, Мимоза Кусари Љиља, је рекла да је Хисенијева изјава штетна за Шиптаре на Космету.

„Косово нема фондове да би корумпирало државе за добијање признавања“, рекла је она.

Хисени је изразио бојазан да су у неким земљама, које су високи функционери окупаторске Владе Косова посетили како би обезбедили признавање државности Косова, направљене „разне трансакције у циљу добити“.

Он је критиковао садашњу Владу и додао да питање лобирања треба да буде „савршено чисто“.

„Забринут сам због појединих изјава и самог заменика премијера и министра да су понекад у понекој, рецимо афричкој земљи, покушане разне трансакције у које је укључено и признавање, било преко различитих инвестиција или куповином компјутера, јер се и о томе говорило“, рекао је Хисени.

Окупаторску власт на Космету је признало око 90 држава и 22 од 27 чланица ЕУ. Поједине државе за које је било саопштено да су признале Косово касније су наводиле да није било признања.