Прочитај ми чланак

СИНХРОНИЗОВАН НАПАД: Тахири, Бакир и Хрватска заједно ударили на Србију

0

Регион се опет суочава с новим таласом запаљивих изјава, а Србија се и овог пута нашла на удару. Случајно или не, готово истовремено огласили су се министарка у окупаторско-шиптарској влади Едита Тахири, председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић и влада Хрватске.

Изетбеговић и Тахири (Фото: Јутјуб)

Изетбеговић и Тахири (Фото: Јутјуб)

Тахиријева је упутила провокативну изјаву којом од Србије тражи промену Устава ако жели нормализацију односа с шиптарским окупаторима на Космету.

– Затражили смо да Србија уклони Косово из свог устава. С контроверзним уставом не можете имати добросуседске односе – рекла је она.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да је изјава Едите Тахири „неозбиљна политичка варница“, која не доприноси нормализацији односа.

– Приштина би у покрајински устав требало што пре да унесе Србију пошто је то једини начин да буде представљена у међународној заједници – рекао је Ђурић.

Министар спољних послова Ивица Дачић реаговао је јуче поводом протестне ноте Хрватске због „неприхватљивих изјава“ српских званичника о поништењу пресуде кардиналу Алојзију Степинцу.

– Степинац је благосиљао геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима, па чак и формирао комисију за покрштавање Срба. Нико никада неће спречити Србију да дигне глас против рехабилитације ратних злочинаца из времена фашизма и усташког НДХ. Нико неће понижавати Србију и жртве усташког терора – рекао је Дачић.

На председника Републике Српске Милорада Додика обрушио се председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић, који је изјавио да је лидер Српске „прешао црвену линију“.

– Додик је прешао црвену линију претњом Бошњацима да, уколико желе да живе у Републици Српској, треба да учествују на референдуму који их дискриминише. Бошњаци ће увек живети на целој територији БиХ, па и на оном делу који се зове ентитет Република Српска. Додик о томе неће одлучивати – рекао је Изетбеговић.