Прочитај ми чланак

ШЕШЕЉ ЗА РУСКИ МЕДИЈ ИЗНЕО ПЛАН ЗА КОСМЕТ: Раздвајање, а не разграничење

0

Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ рекао је да се залаже за интеграцију Србије и Русије, које би имале заједничку војску, као и да је његов приједлог за Косово раздвајање Срба и Албанаца

Шешељ је у интервјуу за руску агенцију Тасс рекао да је његов приједлог раздвајање, а не разграничење, односно да Косово остане формално у саставу Србије, српска полиција да се налази на граничним прелазима и царини.

Он каже да његов предлог подразумева и да се одвоје четири северне српске општине са Трепчом и Газиводама, као и да буде успостављен коридор кроз насеље Гораждевац до Пећке патријаршије, те да се присаједине Србији пет српских општина јужно од Приштине, односно од Грачанице до Гњилана.

– Остаје само проблем општине Штрпце, која је потпуно изолована, али имам идеју о размени становништва, да се Срби из Штрпца преселе у Прешево и Бујановац. Тако да Косовари (Албанци) формално остају у Србији, а у суштини имају апсолутну аутономију, могу да имају своју валуту, да раде шта хоће, осим војске. Нараво и без уласка у УН – рекао је Шешељ.

Напомињући да се председник Србије Александар Вучић залаже за концепт поделе Косова, Шешељ оцењује да Вучић, пре свега, жели да задржи за Србију рударски комбинат “Трепча”, акумулацију језеро Газиводе и четири северне српске општине, а да су о осталим стварима могући преговори.

Шешељ сматра да би у том случају Срби морали брзо да напусте југ Косова и Метохије јер не би преживели међу Албанцима.

Говорећи о односу Србије и Русије, Шешељ је истакао да се залаже за што је могуће тешњу интеграцију, да Србија ступи у Евроазијски економски савез и Организацију уговора о колективној безбедности (ОДКБ).

– Хтео бих чак и већи степен интеграције, него што постоји између Русије и Белорусије. Наравно, Србија би сачувала државну идентитет и националну свест, односно своју владу. Војска нека буде заједничка, али наши војници да могу да имају српске ознаке на рукаву. Да сачувамо место у УН, а све остало да се интегрише – рекао је Шешељ.

Он је нагласио да би то био максималан степен интеграције који би био значајан и за Русију, јер би дошла на Балкан и нико више не би могао да је истисне одавде.

– Ми (радикали) смо за то да се у Србији разместе руске базе тако да би сваки напад на Србију био и напад на Русију. Тек тада бих се осећао сигурно, пошто нам опасност прети са свих страна – рекао је Шешељ.

Он је напоменуо да је Србија добила много оружја у виду поклона и по ниским ценама, али да није јача од НАТО-а.

– Нама је потребна гаранција да нас НАТО више никада неће бомбардовати, а та гаранција је интеграција са Русијом – истакао је Шешељ, који је рекао да је против учлањења Србије, али и БиХ у НАТО.

Он је оцијенио да је сарадња са ЕУ штетна по Србију, јер роба која долази без царина уништава српску пољопривреду, а увозе се отпаци из ЕУ, истакавши да из српске дијаспоре у Србију годишње стигне око три милијарде евра, али да их “исиса ЕУ својом робом”.

Када је ријеч о гасоводу “Турски ток”, Шешељ је рекао да историјско искуство показује да Бугарска увек попусти под притиском Запада, али да би, без обзира на то, требало изградити српски део гасовода.

Говорећи о Хашком трибуналу, Шешељ је рекао да је једина нада за повратак Срба из Хага, који су осуђени на основу измишљених разлога, да се деси неки велики руско-амерички договор који би обухватио српске затворенике, који би тада могли да се врате у Србију.

Он каже да је купио кућу у Хртковцима, гдје ће смјестити групу његових истражитеља, са намјером да узму изјаве, свједочанства буквално свих становника тог села, пошто је осуђен у Хагу да је одатле протјеривао Хрвате.

Говорећи о ситуацији у Украјини, Шешељ је рекао да је његова партија признала Крим, да украјински националисти никада неће овладати Доњецком и да се нада да ће се Украјина вратити мајци Русији, те додао да би он желио да отпутује у Москву и да га прими руски предсједник Владимир Путин.

Он је за дешавања у Венецуели рекао да је то продужетак америчке империјалистичке политике, ради управљања светом и територијама богатим природним богатствима, али да слободно човечанство треба да буде на страни Венецуеле и да се томе супротстави.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!