Прочитај ми чланак

ШЕШЕЉ ПРОТИВ: Радикали покренули оцену уставности Закона о изручењу Срба САД-у

0

БЕОГРАД - Председник Српске радикалне странке (СРС) Војислав Шешељ изјавио је да је странка данас поднела Уставном суду иницијативу за оцену уставности Закона о потврђивању уговора са САД о изручењу јер се тим актом, како је рекао, Србија ставља у неравноправан положај.

Наводећи да су посланици СРС темељито критиковали предложени текст закона током скупштинске расправе а да га је владајућа већина изгласала „без размишљања“, Шешељ је на конференцији за новинаре у Скупштини Србије казао да СРС подношењем иницијативе Уставном суду „чини нешто што треба да спасе доследност нашег правног поретка и част и углед Србије“.

„У иницијативи смо образложили зашто се на овај начин Србија ставља у неравноправан положај и дали одредбе Устава на које се оспорава уставност општег акта а као разлоге оспоравања смо навели правну несигурност, противправно понашање и као најважније, ретроактивну примену у односу на кривична дела извршена пре ступања на снагу овог споразума, што се односи и на кривична дела извршена у прошлом и претпрошлом веку, од кад постоје две суверене државе“, казао је лидер радикала.

Указујући на случај паљења амбасаде САД у Београду 2008. године, Шешељ је оценио да у случају да спорни закон остане на снази, САД могу затражити од Србије „изручење Бориса Тадића, Војислава Коштунице и Томислава Николића“ који су како је рекао, „одлучили да америчка амбасада буде засута камењем“ после митинга „Косово је Србија“.

„Њих тројица су одлучила да се амбасада заспе камењем али није била планирана паљевина, до ње је дошло спонтано. Била би то космичка правда да након што је Хагу испоручио Стојана Жупљанина, Радована Караџића, Ратка Младића и Горана Хаџића, Борис Тадић буде испоручен САД и да остатак живота проведе у некој америчкој робијашници. Али када разматрамо правне проблеме морамо да апстрахујемо чињеницу о којим се појединцима ради да би се правни принципи односили на све грађане“, рекао је Шешељ.

Говорећи о убиству тројице браће Битићи, лидер радикала је казао да ускоро наступа застарелост за тај случај у коме, како је оценио, не може бити речи о ратном злочину јер се убиство није догодило у време ратних дејстава.

„Када је потписан Кумановски споразум и окупационе снаге ушле на Косово и Метохију, престала су ратна дејства. Ако се не варам, браћа Битићи су убијена после укидања ратног стања и њихово убиство нема никакве везе са ратом. То су обична убиства страних држављана, можда из нехата, можда из мржње а можда су хтели да их опљачкају“, рекао је Шешељ.

Он је казао да се СРС не противи томе да одговорни за та убиства буду откривени али је додао да они могу бити процесуирани „само пред српским судовима“.

„Док се у Америци не осуде актери бомбардовања Србије зашто би ми овде било кога осудили за убиства тројице америчких држављана који су припадали разбојничкој банди која је преко Атлантика дошла у Србију да убија српски народ.

Они би у најбољем случају могли имати статус плаћеника који су у ратовима у Африци и Азији одмах стрељани јер су учествовали у туђем рату. Ја их не би стрељао, али би још робијали у Забели или Сремској Митровици“, додао је лидер радикала.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!