Прочитај ми чланак

ШЕШЕЉ: Преспаваћу изрицање пресуде

0

Лидер радикала Војислав Шешељ, за "Новости", уочи сутрашње другостепене одлуке Механизма у Хагу. У оптицају су три сценарија: ослобађање, понављање суђења и служење затворске казне

СА Хагом сам завршио. Победио сам. Уопште ме не интересује другостепена пресуда, али је једно сигурно – у Схевенинген се добровољно не враћам.

Ово, за „Новости“, дан пред изрицање одлуке Жалбеног већа Механизма у Хагу, каже председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ.

Судско веће Хашког трибунала, на челу са француским судијом Жан-Клодом Антонетијем, ослободило је 31. марта 2016. Шешеља по свих девет тачака оптужнице која га терети за удружени злочиначки подухват, говор мржње, злочине против човечности, убиства, кршења закона рата, окрутно поступање, депортацију, нехумана дела, уништавање објеката, пљачкање имовине Хрвата и муслимана у Војводини, Хрватској и БиХ, прогоне, мучења у Хртковцима, Вуковару, Зворнику, Сарајеву, фарми „Овчара“, Мостару, Невесињу…

ЧЕСТИТКА ОМЛАДИНА Двери послала је писма хашким затвореницима Ратку Младићу и Радовану Караџићу, али и Драгану Васиљковићу, који је у затвору у Сплиту, и тако им честитала Ускрс.

Тужилаштво се жалило и тражило казну од 28 година затвора или понављање суђења као алтернативу. Апелационо веће, којем председава амерички судија Теодор Мерон, може да прихвати неки од предлога тужилаштва, да одреди другачију казну или потврди првобитну пресуду да Шешељ није крив.

Било како било, други чин овог хашког случаја, који траје већ 15 година, почиње сутра у 14 часова, а Шешељ ће га, како истиче за наш лист – преспавати.

– У то време свакога дана спавам, па ће тако бити док они буду читали одлуку – каже председник СРС.

Иначе, током изрицања првостепене одлуке Антонети је више пута истицао да је тужилаштво „траљаво и неубедљиво“ одрадило свој посао, да није прикупило доказе и да су „имали многе омашке и измишљања“. Такође је истакао да су Шешељеви запаљиви говори били намењени подизању морала војника, али да речи не убијају.

Тужилаштво је, ипак, у жалби на 100 страница указало на то да је веће Антонетија погрешно утврдило чињенично стање јер није закључило да Шешељеви говори представљају и физичко извршење прогона и депортације и присилно премештање.

Први човек СРС се добровољно предао Хагу у фебруару 2003. године, а пуштен је после 11 и по годин проведених иза решетака, у новембру 2014.

УБИСТВО У КАФАНИ

ПРОПУСТЕ тужилаштва Антонети је сликовито објаснио сведочењем о убиству Хрвата Мијата Штефанца из Војводине:

– Сведок је најпре приказао да је ово дело довело до бега Хрвата, а касније је признао да је убиство било последица личног сукоба из кафане.